MóroczMárk P értékelése


MóroczMárk P>!
R. A. Salvatore: Időtlen

Végre az Időtlen is megjelent magyarul, már nagyon vártam.
A Hős utószavából sejthető volt miről (is) fog szólni ez a rész, bőven fel is csigázott.

Az első ami szembejött a könyvben azok a szereplők és rövid leírásaik: ki ő, honnan jött, mit kell tudni róla. Király!
A második: térképek. Imádom a térképeket. Itt hála az égnek olyanokat kapunk amiknek értelme is van, rajta vannak azok a helyek ahol játszódik a történet spoiler.
A történet két szálon fut: egyrészt folytatódik a történet a „jelenben” a másik szál pedig vissza visz minket 470 évvel korábbra.
Jarlaxle felemelkedése, a Bregan D'aerthe kezdeti ideje, valamint a legfontosabb: Zaknafein Do'Urden a legendás kardforgató eredettörténete.

Nekem speciel a régi időkbe térés jobban tetszett. Megkapjuk a klasszikus drow ármánykodásokat, az újabb hálószövéseket és ezek egymásra fűzését, családok bukását, mások felemelkedését. Nem kicsit pislogtam, honnan is jött Zaknafein.

A jelenkor már kicsit másabb tészta volt. Itt sok sok sok mindenre emlékezni kell az előző kötetekből, bevallom volt olyan, aminek utána kellett olvasnom, hogy hogyan is történt anno.
Újabb gonosz erők jelennek meg a világ felszínén, ügyes húzás a történetük spoiler.

Nagyon nagyon jó, hogy mégvisszább vett Salvatore a harcjelenetek leírásából (még jobban mint eddig, persze most sem elképzelhetetlen), nincs már 2-3 oldalon keresztül jobbról balra kardhúzás, átpördülés, kardakasztás stb. Jól le tudja írni, de jóból is megárt a sok ugye.
Szereplőgárda is elég színes, sok eddig szeretett szereplő megjelenik, spoiler, viszont új szereplő nem igazán van, max nagyon mellékesek. Regis, bocsánat, Pók Paraffin továbbra is új kedvenceim közt van off. Bruenor épphogycsak megjelenik, Cattie-brie se sokszor off. spoiler

Na de Drizzt.
Most kellett volna használni a Csend pengéi borítóját. Hisztis kamasz emos kölyök lett.
Annyi, de annyi oldalon keresztül olvastuk már mennyire megértő, átlátja a helyzetet, próbálja átérezni a másikat, mennyire empatikus. Erre jön a nagy találkozó és hisztizik, tör zúz. Mintha nem is Ő lenne de tényleg. Feketepont Bob bácsi, az eddig kifejlődött szeretett karakterünkhöz ez nem volt méltó.
spoiler

Az új fajta démonok szerepeltetése is jót tesz a könyvnek (vrockok pl.).
Azonnali folytatásért kiált, az utószóban elhangzottakat kétszer háromszor is elolvastam, ohohhóóó…

Jó lesz ez még.

spoiler

18 hozzászólás

R. A. Salvatore: Időtlen

R. A. Salvatore: Időtlen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Évszázadokkal ezelőtt Menzoberranzanban, a Pókok városában egy ifjú fegyvermester jóval nagyobb hírnévre tesz szert, mint azt a saját és vagyontalan házának rangja indokolná.

A nagyobb házak figyelemmel kísérik, és az egyik ház anyja úgy dönt, kell neki ez a férfi. Ám olyasvalaki hozza el neki a hőn áhított trófeát, aki maga is kedveli a fegyvermestert.

Így kezdődött Zaknafein és Jarlaxle barátsága, és így kezdődött Zaknafein és Malice anya viszonya, melynek gyümölcseként a világra jött Drizzt Do’Urden.

R. A. Salvatore ezúttal Mélysötét egy új arcát mutatja, méghozzá Zaknafein és Jarlaxle szemén keresztül – a sötétség mélyén lapuló árnyékok ezúttal a megszokottól merőben eltérő lehetőségeket rejtenek, és ízelítőt kaphatunk abból, milyen szövevényes kalandokat tartogatnak az Elfeledett Birodalmak…

A régi barátok új kalandjai vetekednek az évszázadokkal ezelőtti próbatételekkel, de most l Drizzt, az Észak hőse, Kane nagymester tanítványa is csatlakozik hozzájuk, így apa és fia újra egymásra talál.

Csakhogy az örökké veszélyes Lolth ezúttal is álnok terveket szövöget. Démonok kerülnek titokban a mit sem sejtő felszíni világba, és a kirobbanó zűrzavar és háború az eddigi legnagyobb kihívás elé állítja a három drow-t.

Hirdetés