ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Susanna Clarke: Piranesi

Piranesi. Így szólít.
Ami különös, mert emlékeim szerint nem ez a nevem.

A Ház Gyönyörűsége mérhetetlen; Jósága végtelen.

* * *

Ez a könyv pedig egyszerűen remek.
Viszonylag rég kapott el úgy igazán az az érzés, hogy befejeztem egy könyvet és nem tudok kiszakadni belőle. Hogy olvasnék, de nem tudom, mit, mert szeretném folytatni, aminek vége, újraolvasnám és újra olvasnám, és csak ténfergek föl-alá a lakásban off, mert kéne valami, de igazából semmi sem tűnik elég jónak.
Hát ennek a végén így jártam.
Pedig az eleje olyan furának tűnt, hatalmas csarnokaival, rengeteg szobrával és nyughatatlan óceánjával. off Kellett vagy 50-70 oldal és néhány megfelelő zene a háttérbe, mire ráéreztem az ízére, a ritmusára. De onnantól, hogy berántott a világa, nem volt megállás, amikor pedig egy csapára elkezdtek gyűlni a kérdések, aztán a válaszok is, egyszerűen képtelen voltam letenni.
Lehet, hogy Piranesi őrült. Az is lehet, hogy ő az egyetlen, aki normális. Van valami megnyugtató és ártatlan ebben a karakterben, a Házba és a Szobrokba vetett hitében, egyszerű, de megingathatatlan meggyőződéseiben. Kicsit azt hiszem, irigylem, annak ellenére, hogy a világát nem csak lenyűgözőnek, hanem ijesztőnek is érzem.
Tudtam volna még tovább olvasni, nagyon érdekelt volna, hogy merre halad, merre haladhat tovább ez a különös figura és mindaz, ami a fejében él, és az is nagyon érdekelt volna, hogy mi derül ki még a Házról és a világáról.
Ritka gyöngyszem, igazi remekmű. Biztos vagyok benne, hogy nem való mindenkinek, de engem nagyon megtalált.


Susanna Clarke: Piranesi

Susanna Clarke: Piranesi

A Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik. Élete a ház felfedezéséről szól.

Rajta kívül még egy ember él a házban, a Másik nevű férfi, aki hetente kétszer meglátogatja Piranesit, hogy a segítségével a Nagy és Titkos Tudás nyomára bukkanjon. De kutatásai során Piranesi bizonyítékot talál egy harmadik személy létezésére is, és egy szörnyű titokra kezd fény derülni, mely a Piranesi által ismert világon túlra nyit kaput.

Susanna Clarke várva várt második regénye lenyűgöző új világba vezeti az olvasót: egy meglepő képekkel és szürreális szépséggel teli végtelen labirintusba, melyet dagályok és felhők kísértenek.

Hirdetés