Zanbar értékelése


Zanbar>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Soha senki sem fogja tudni, hogy uram népe egyáltalán létezett…

Ha lenne érdemi vizuális megvalósítása Lovecraft műveinek képregényben, akkor az hangozz bármilyen furán de leginkább egy Conan képregény formájában képzelhető el. A világ fekete fehér, sötétségből és árnyékból, jóból és rosszból, kevés emberből és rengeteg szörnyből áll, amik az idők hajnala óta lakoznak a Földön.
Oly annyira igaz ez, hogy ez a Conan regény is számos „lovecrafti” elemmel operál, hol finoman, hol szégyentelenül megidézi a kortárs író világát – tudomásom szerint volt egy kimondatlan egyezség kettejük között, hogy Conan voltaképpen az elfeledett Hyperborea, vagy Hyboriai kor gyermeke, melyet Lovecraft is megemlít.

A kötet klasszikus darabokat dolgoz fel, mint a Ymir leánya, vagy a Vörös szögek – a fordítót innen csókoltatom – a Szülessen boszorkány – újabb és újabb oldalát mutatva be gleccser kék szemű barbárunknak, aki jóval több, mint a szörnyet le, hercegnőt meg, kincset el triónál, hála az égnek. Conan világában minden romban ott fészkel az ezerarcú ősi gonosz, ami változatos módon igyekszik megölni, megenni, a halandókat, vagy csupán felfalni a lelküket.
Az eltérő rajzstílus sajnos nem tesz annyira jót, mint inkább rosszat a kötetnek, mert bár változatos ábrázolás módot kapunk, nagyon látszik, hogy egyes alkotók mennyire gondolták komolyan a figurát. A Fekete Kolosszus vagy a Vasárnyak holdfénynél minden kockája dinamikus, alakjai nyomot hagynak az emberben míg a Hegyorom Démonai inkább nevetséges, mint erős – teszem hozzá, hogy a többféle Conan ábrázolás is nagyban befolyásolja a karakter komolyan vehetőségét, hiszen sokszor barbárunk annyira „szépfiús”, hogy szinte önmaga karikatúrája, máskor pedig mint a fent említett kettőben egy igazi „baltával faragott arcú” sokszor fényes napon is árnyékban maradó óriást kapunk.

Remek darab, olyasmi, amiért megéri újra képregényt olvasni.


Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

A 70-es évek közepén, az újrafelfedezett Conan a barbár lehengerlő sikere után a képregényes világ színe-javának közreműködésével született meg a rendkívül népszerű, felnőtteknek szánt Savage Sword of Conan magazin.

A kötetben olvasható történeteket maga Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője adaptálta képregényre. Conan kalandjai többek közt olyan legendás rajzolók képein elevenednek meg, mint John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala, vagy Jim Starlin.

Most végre a magyar olvasóközönség is méltó formában élvezheti ebben a hiánypótló gyűjteményben Robert E. Howard és követői rendkívüli hatású, klasszikus történeteit eredeti megjelenésük sorrendjében.

A kötet tartalmazza a Savage Tales magazin 1-5, és Savage Sword of Conan magazin 1-5 számainak Conan történeteit.

Hirdetés