BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
Matt Ruff: Lovecraft földjén

Legszívesebben rajzolnék ide egy nagy kérdőjelet. Valami mást vártam, és ez… nekem fura volt. A cselekmény is , a karakterek is, a vége is.
A háborús veterán Atticus kapcsolata rossz az apjával. Amikor azonban a férfi segítségül hívja, mert az anyja elveszett örökségét kutatja, a fiú elindul és pár baráttal kiegészülve az apja nyomába ered. Így keveredik bele egy különös szekta ügyeibe, akik varázsolnak, hatalomra törnek és eszközt látnak Atticusban és a barátaiban.
Egy dolognak tudtam olvasni, egy hatalmas példázatnak a fajgyűlöletről. Csak itt nem simán rasszisták vannak, hanem egy varázsló szekta. De még a mágiás körítés ellenére is erőteljes a téma, hogy a feketék hogyan vannak elnyomva és lenézve. Mivel a sztori az ötvenes években játszódik, még erőteljesebb ez a vonal és akad itt lincseléses történet is.
Ez még csak hagyján, most ez nagyon nyomott téma, és tényleg más attól, hogy ősi könyveket és mágiát kutatnak. Csak éppen nem értettem, mi Caleb célja és a végjátéka. Nekem az se volt teljesen tiszta, miért nem engedte el Atticust, miért kellett őt és a környezetét belevonnia a játszmáiba. Ha nem teszi, sokkal jobban járt volna – ő biztosan, a többiek nem biztos, mert azért elég sok mindent nyertek ők a végére.
Nem volt olyan szereplő, akit kedveltem volna. Már eleve kevesek célját értettem, és nem kötött le a cselekmény.
Egy-egy epizód volt, ami erőteljes és hatott. Az elszökött örökös, aki a varázslóktól védve volt, de nem számolt a sima emberi gyűlölettel és aljassággal. Ahogy szellemalakként egy erőteljes érzelemre szomjazott… Ahogy Ruby felfedezi, hogy milyen ajtók nyílnak meg előtte fehér testben, és elveszik végképp, mit akar az életében.
Azt gondoltam, a sorozat előtt hamar elolvasom a könyvet. Most viszont úgy vagyok vele, hogy a könyv a sorozattól is elvette a kedvem. Vannak értékei, de nem nekem való.


Matt Ruff: Lovecraft földjén

Matt Ruff: Lovecraft földjén

„A Lovecraft földjén valószerűtlen felütéséből egy szórakoztató, gyors, izgalmas és nagyhatású regény kerekedik.”
Neal Stephenson

1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.

Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.

A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.

Hirdetés