risingsun értékelése


risingsun>!
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Meglepően nem ifjúsági Pratchett ifjúsági kategóriába sorolt regénye. Korongvilág mércével is igen sötét, komor a hangulat ebben a Grimm ’mese’ átiratban. S a történet komorságán túl Pratchett most sem tud kibújni a saját bőréből, azaz komoly gondolatok morzsáit hinti az olvasók elé, melyeket felcsipegetve nem a folyóba sétálunk bele hanem sokkal inkább gyomorrontást kaphatunk, annyira tömény az áthallásos mondanivaló (szűklátókörűség, tömegek irányítása, manipulálása, felelősségvállalás, vezető szerep tudatos felvállalása, hogy csak pár érintett témakört emeljek ki). De persze ennek tömény tartalom adagolásában most is segítségére van fantasztikus humora, melynek segítségével sokkal könnyebb befogadni a mondanivalót. S persze most is, mint szinte mindig, a Halál felbukkanása és pár soros jelente szolgáltatja a legütősebb poénokat, de ezen egy rutinos Korongvilág olvasó már nem is csodálkozik.

Jól esett (elmerülni ismét a szórakoztató gondolkodásra ébresztésben). Hiányzott (a Korongvilág csetlő-botló teremtményeivel). Még (több ilyet akarok olvasni)!

>!
Delta Vision, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633950371 · Fordította: Farkas Veronika · Illusztrálta: David Wyatt

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Ebben a világban patkány patkánynak farkasa…

A Korongvilág minden városában ismerik a patkányokról és patkányfuvolásokról szóló történeteket. Maurícius – a sokat látott, dörzsölt vén kandúr – egy jól képzett patkányokból (és egy ostoba küllemű kölyökből) álló csapatot vezet egy jövedelmező kis turnéra. Egy furulyás és pár patkány rengeteg pénzt tud együtt keresni.

Mármint addig, amíg össze nem futnak valakivel, aki alaposan elhúzza a nótájukat.

Úgyhogy most neki és a patkányainak meg kell tanulniuk egy számukra eddig idegen szót: azt, hogy gonosz…

A Carnegie-medál nyertese

Hirdetés