BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Humoros, kalandos és még fordulat is akad benne. Az már csak ráadás, hogy tetszett ez az alternatív magyar valóság.
A történet hőse Ignác, vagyis Pannónia Kapitány, akit saját szuperhős csapata dob ki, mert rájöttek a korrupt húzásaira, és őt okolják társuk, Hollóember haláláért (1. rész). Magát sajnálja, de akkor rádöbben, valami történik a valósággal. Olyan dolgok tűnnek el, és senki nem emlékszik rájuk, mint a csombó és a csillagvető, amelyek a magyar kultúra szerves részei voltak, eddig. A társai is eltűnnek, így kénytelen maga utánajárni a dolgoknak, vagy félő, hogy az országnak is annyi.
Jó hír, hogy nehezen indul, de annál nagyobb szórakozás lesz később. Nagy benne a jellemfejlődés: Ignác az elején abszolút nem kedvelhető, mindenből kimászó, gerinctelen figura, akit csak a saját kis múltbeli mozizásai érdekelnek, a feladatába már belefáradt, és amúgy sem ment neki az ország mágikus védelme. Talán azért is olvastam nehezen az elején, mert egy ilyen hőst nem tudtam kedvelni.
De aztán nyomozni kezd, összeszedi magát – és az ősei, akik a fejében élnek, és átadhatja nekik a teste fölötti uralmat, nagyon jópofák és eladják a sztorit. Van itt 48-49-es huszár, a Hunyadiak bajvívó lovagja – Gáspár, aki az egyik kedvencem volt –, de még atlantiszi mágus is, aki annak idején kirobbantotta a nulladik világháborút. Ha belegondolok, az őseit sokkal hamarabb megkedveltem, mint a Parancsnokot. (Visszaemlékezős jelenetekben az ősök élettörténetei, nagy kalandjai is megelevenednek, ezek között is vannak kifejezetten jópofák és izgalmasak.)
A mágikus elemek és a valós részek jól keverednek. Sokféle kaland van benne, nagy párbajoktól kezdve mágikus küzdelmeken át. Közben vicces is, és sokféleképpen az. A fekete humor a gyengém, így nekem az maradt emlékezetes, amikor a Népnyúzó becenevű ős, Kelemen, kapja meg a teret, hogy kivallassa az ezredest, aki tudhatja, miért tűnt el a csombó és ki van minden hátterében.
Bár szuperhős regény, itt a hősök is kifejezetten gyarló alakok, ami jól állt a történetnek, van hova fejlődnie mindenkinek. Fürkész, aki eddig csak nyavalyogni tudott, most harcias amazonná lehet. Fanyűvő álarca is lehull, miért volt olyan szemét az egy szem fiával, Mátéval – aki különben az egyik legszerethetőbb figura a könyvben, és Hernád elég komolyan játékba hozza a harmadik részre. Szegény Hollóember… mondjuk úgy, ő is játékba kerül a 3. részre, és itt derül ki, hogyan.
Jó a sztori, kellően fordulatos – ha azt azért sejtettem is, ki lesz a főgonosz – de már csak az olyan mellékszálakért is érdemes elolvasni, mint a balatoni najád esete. Azt meg külön sajnálom, hogy igazából nincs csombó…


Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Homonnai Ignác, azaz Pannónia Parancsnok nem élvezi többé a társai bizalmát, és ami még rosszabb, már saját magában sem hisz. Egyre inkább nehezére esik szembenézni a valósággal, pedig addig kellene megtennie, amíg még van rá lehetősége.

A valóság ugyanis az eltűnés-anomáliaként elnevezett rejtélyes jelenség hatására hihetetlen változásokon megy keresztül, amelyek már-már apokalipszissel fenyegetik Magyarországot.

Csakis Ignác állhatna a pusztulás útjába, de a legmagasabb körökbe beférkőzött árulók és halottnak hitt náci szuperhősök akadályozzák minden lépését, miközben a szálak a világ szuperhőseit kontrolláló árnyékszervezethez, a Kamarához vezetnek…

Egyetlen reménye, hogy a talentuma révén olyan felmenőket hívhat segítségül, mint a KGB ügynök András, a zseniális feltaláló Ágoston, a monarchia-kori párbajhős, József őrnagy, a Hunyadiak veszett hírű Gáspár vitéze vagy az atlantiszi mágus, Omenész… és mellészegődik a csinos és talpraesett oknyomozó riporter, Virág Anikó is.

A Garabonciás Osztag-sorozat második kötetében Hernád Péter újra betekintést nyújt a magyar szuperhősök egyszerre emberfeletti és emberközeli világába. A tétek jócskán emelkedtek az első rész óta, de a kihívás a régi: ahhoz, hogy az ellenségen felülkerekedhessen, Pannónia Parancsnoknak először a saját démonait kell legyőznie.

Hirdetés