Nevox értékelése


Nevox>!
Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Gyakorlatilag mindent elmondtak előttem erről a remekműről, de azért én is megerősítem, hogy Hobb egyike a legszebben és legvarázslatosabban író mesélőknek. A stílusa gyakorlatilag azonnal magával ragad, és biztos kézzel vezet végig a lassan hömpölgyő cselekményen, melyben hűs-vér szereplők élik esendő életüket. Nagyon tetszett, hogy újabb és újabb réteget ismerünk meg Fitzről, aki így 5 könvy után sem lesz lerágott csont, unalmas szereplő, láthatjuk mint apa, szerető, mester, tanár, és nem tud minden szerepben azonnal helytállni, kétségei, bukásai, sikerei ugyanakkor nagyon emberivé teszik könnyű vele azonosulni és még inkább drukkolni neki.
Jóllehet végig Kosvárban játszódik a cselekmény, és annyira nem történnek benne lényeges események, mégis érződik, hiogy a háttérben valami nagy dolog készül. Itt vannak a fanatikus Tarkák és machinációik, illetve a Hat Hercegséget uraló Ösztönhasználókkal szembeni gyűlölet, progromokkal tarkított utálat, melyen a királyné kétségbeesetten próbál úrrá lenni. Az Ösztön mellett a Mesterségről is sokkal többet megtudnunk , főként mikor kotériát próbál szervezni Fritz Kötelesség herceg szolgálatában, akivel a kapcsolatuk rendkívül összetett, öröm volt olvasni.
A külszigeti küldöttség és a narcseszka titkai újabb rejtélyt adtak az egyébként is sokszálon futó eseményekhez és persze előbukkannak még Pompa uralkodásának maradványai.
Az legnagyobb hatást ugyanakkor a Bingtonból érkezett küldöttség tette, és az amit a sárkányukról megosztottak. Aki olvasta az Élőhajókat, annak külön öröm lesz olvasni Borostyánról és Paragon eredetéről. Természetesen Bolond, vagy inkább Arany Úr karaktere a legizgalmasabb és többet tudunk meg a Fehér Prófétáról. Fritz és Bolond kapcsolatának dinamikája különösen jól eltalált, de ez alapvetően valamennyi szereplőről elmondható. Érezhető, hogy a befejezés előtti nekirugaszkodásról van szó, de soha rosszabbat, Hobb ismét bizonyította, hogy a legnagyobb mesélők között van a helye.


Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kötelesség herceg kiszabadult az elrablói, a tarkák karmai közül, s visszaállt a királyi udvar rendje. Látnok FitzLovagnak, akit igencsak megviselt az Ösztön-farkasa elvesztése, itt, ifjúkori otthonában, Kosvárban kell új életet kezdenie.

Miközben az udvar jó része Arany nagyúr testőreként ismeri, ő valójában a falak mögül szemléli és hallgatja az eseményeket, onnan védi a királyságot, amely minden nappal egyre közelebb sodródik a belviszály felé. Számos egyéb feladata mellett Fitznek gondoskodnia kell róla, hogy senki se árulja el a herceg titkát, amely a Látnokok bukását okozhatná – a titkot, hogy akárcsak ő, Kötelesség is rendelkezik a rettegett „bestiamágiával”.

Fitznek csupán a Bolond barátsága hoz megnyugvást, ám még ezt is elveszíteni látszik, amikor egy bingtoni küldöttség érkezése után pusztító erejű titkokra derül fény a Bolond múltjából. Ahogy egyre inkább egyedül marad és magukkal sodorják az udvari intrikák, Fitz ráébred, hogy talán a legnagyobb feladat még előtte áll: életben maradni.

Hirdetés