bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
David Gemmell: A Vaskezű lánya

Nagyon nehéz ezt írnom, de csalódtam. Nem tudom, hogy mennyire szokatlan dolog, hogy Gemmell főhőse nő, mert még csak most ismerkedem vele, de úgy vélem, hogy ezzel most nagyon sikerült mellényúlnia. Sigarni nem hiteles hős, akkor sem lenne az, ha férfiből gyúrták volna; valamiért nem tudtam ráhangolódni, de egyelőre nem döntöttem el, hogy ez az én hibám-e.
Még mindig nagyon kedvelem az író stílusát; a leírásokat, a gördülékenységet, az emóció érzékeltetését. Sok-sok kedvenc jelenetem van, volt min nevetni, és volt, mint sírni. És bizony; volt, min unatkozni is. Bizonyos részeken nagyon nehéz volt átlendülni, és volt egy jelenet, ami után nagyon-nagyon győzködnöm kellett magam a folytatásra, mert annyira megrázott nőként. Véleményem szerint a történetszál nagyon csapongó volt, fontos dolgokat nyomott háttérbe, míg a lényegteleneken elmerengett… Ezúttal nagyon zavartak a fennkölt szónoklatok, a szerelem és a szeretet kifejezésére szőtt szavak.
Gemmell karakterei általában egyszerűek, mégis árnyaltak, minden személyiség magában hordozza az okokat, most viszont úgy gondolom, hogy ezek az okok elmaradtak. A karakterek olyanok, amilyenek. Pont. Akadtak köztük persze, akik kicsit a szívemhez nőttek, de egyikük elvesztése sem okozna számomra nagy fájdalmat, ami nálam azért ritkaságszámba megy. Nagyon akartam őket szeretni.
Az a séma, ami működött Átoknál, vagy Connavarnál, Sigarnival teljesen elcsúszott. Érezhetően kemény karakternek szánták, de volt egy pont, aminél már úgy éreztem, hogy valaki rászólhatott az íróra, hogy a főhőse voltaképpen nő, szóval ideje lenne egy kicsit érzelmesebbre vennie. spoiler
Imádtam a mágiavonalat, bár egyelőre még nagy a katyvasz ezzel kapcsolatban a fejemben, de remélem, hogy a második könyv érkezésével majd tovább tisztul a kép.
Egyelőre ez a történet egy erős közepes, de adok neki egy kis időt, hátha feljebb tud kúszni.

5 hozzászólás

David Gemmell: A Vaskezű lánya

David Gemmell: A Vaskezű lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A külhoniak serege szétzúzta a felföldieket az aranylápi csatában – végzett legkiválóbb harcosaival és megtörte a szabadnak születettek szellemét. A felföldiek leigázott néppé váltak, és a brutális Gottasson báró uralkodik rajtuk.

Jóslatok szólnak egy eljövendő új vezérről, aki a leghatalmasabb felföldi király, Vaskezű leszármazottja lesz. Egy vezérről, aki lerázza a külhoniak igáját. De csak egyetlen felföldiben csörgedezik Vaskezű vére: Sigarniban, a vad és makacs lányban, aki nem törődik semmivel, csak magával, amíg egy végzetes találkozás a lázadás útjára löki. A Báró katonái vadásznak rá és egy gonosz varázsló jár a nyomában, így Sigarni kénytelen vállalni sorsát… mert ha nem, a halál vár rá.

Hirdetés