Razor P értékelése


Razor P>!
Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

Ugyan nem mondanám magam Warcraft-szűznek, de a szakitól is messze vagyok. A stratégiai játékokhoz ilyen-olyan formában volt szerencsém (demók, kipróbálás), de nem mélyedtem el bennük spoiler, a WoW pedig teljesen kimaradt az életemből. Nyilván a videókba belefutottam, hallottam a Lichkirályról, Halálszárnyról, de különösebben nem merültem el a világ sztorijában. (Ja, a filmet is láttam, ill. a Durotant olvastam.)
Idén viszont jött a hír, hogy újra érkezhetnek magyar nyelven a regények, amik felkeltették az érdeklődésem, ugyanakkor némi háttérismeret nem ártana. Szerencsére Szukitsék erre is gondoltak, így belevágtak a Krónikák sorozatba. A nagy alakú, gyönyörű képekkel és térképekkel illusztrált kötet a kezdetektől veszi át az univerzum és Azeroth történet.
Jelen kötet némi kozmológiával és a mítoszok korával indít, hogy aztán végigvegye az ősi Azeroth történetét bőven az időszámítás előtti korokból, egészen 45 évvel a Sötét Portál előtti (vagyis a Warcraft első részének történetéig) időkig. Nem mondhatnám, hogy nyugis időszak volt, birodalmak emelkedtek fel majd buktak el, fajok jelentek meg és alakultak át vagy merültek épp a feledésbe, és gyakran volt a fegyvereké a szó.
Laikusként kicsit töménynek éreztem helyenként, főleg az első két fejezetet, aztán ahogy közeledtünk a jelenhez és elkezdtek megjelenni az ismerős fogalmak, úgy lett egyre letisztultabb a történet. Az biztos, hogy rengeteg önálló kötetre való sztori van ebbe a kötetbe zsúfolva, amikből remélem minél többet olvashatok a jövőben részletesebben is kifejtve. (Jó példa a korábban már magyarul megjelent Ősök háborúja: itt a könyvben kb. 2 oldalon foglalták össze a történetet, míg regény formában közel 1200 oldalt töltött meg.)
Megjelenésre nagyon impozáns a kötet, ahogy fent említettem, a képek gyönyörűek. Bevallom, a színes festmények mellett én szívesen láttam volna pár fekete-fehér ceruzarajzot a szöveg mellett (a Diablo-kötetek mintájára), mert így kicsit sterilnek éreztem az oldalakat. A fordítással nekem személy szerint nem volt bajom, mivel nem vagyok járatos a világban, nem zavartak a magyar nevek, plusz a beszélő nevek angolul hagyásától egyébként is tikkelt volna szemem.
Száz szónak is egy a vége, nem bántam meg ennek a kötetnek a megvásárlását, és várom a folytatást, valamint a regények érkezését. Azt sikeresen elérte, hogy alkalmasint szétnézzek Azerothon, bár kezdésnek azt hiszem maradok a stratégiai vonulatnál.

>!
Szukits, Szeged, 2020
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634975915 · Fordította: Oszlánszky Zsolt · Illusztrálta: Peter C. Lee, Joseph Lacroix
13 hozzászólás

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

LÉPJ BE A MÍTOSZOK ÉS LEGENDÁK KORÁBA, AMIKOR MÉG NEM A HORDA ÉS A SZÖVETSÉG HÁBORÚI DÚLTÁK A VILÁGOT!

A World of Warcraft: Krónikák Első Könyve az univerzum teremtésétől, az ősi birodalmak felemelkedésén át azon erők színre lépéséig követi Azeroth eseményeit, melyek a legnagyobb hatással voltak a történelem alakulására. A könyvben – mely egy háromrészes exkluzív kivitelű sorozat első kötete – a méltán híres Peter Lee egész oldalas festményei, Joseph Lacroix remek grafikái és további fél tucat térkép segít felfedezni és megérteni a korok múlását és a Warcraft világának változását.

Légy részese a nem mindennapi utazásnak, melyben a Blizzard Entertainment és a Dark Horse Comics elvezet a Warcraft-univerzum színfalai mögé!

Hirdetés