FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Rick Riordan: A szörnyek tengere

Szemmel láthatóan rövidebb, mint az első kötet (túl hamar végigpörgethető), de legalább olyan letehetetlen olvasmány a már megismert csapattal. Kevésbé hatásos a szereplésük, de bármennyire is egyszerű jellemekként ábrázolja őket a szerző, elevenek és szórakoztatóak, a lendületük kárpótolja a mélység esetleges hiányát. Még mindig ifjúsági, de nagyon szerethetőek és talpraesettek a szereplők, öröm olvasni róluk. Újak is érkeznek a csapatba, a központban továbbra is az összetartás, együttműködés (és egymás védelmezése/megmentése) áll.

A cím és az új – összeilleszthető – borító elárulja, mi lesz a „főellenség” (küklopsz, hidra), de azért bőven okoz meglepetéseket. Újabb mondákat, isteneket és lényeket mutat be az író közvetlenül átélhető kaland részeiként. Kicsit mintha többet is akart volna beszuszakolni a könyvbe, mint amennyi elfért benne, így nem mindenre jutott kellő idő (vagy legalábbis nem állt meg kibontani, rohantatta tovább a szereplőket a következő jelenetbe). Kezd kirajzolódni a hosszabb távú történetív is. Ez sablonos (prófécia), de jól illik a mitológiai közegbe. Továbbra is a poénok domborodnak ki a drámához képest, de izgalomban sincs hiány a fordulatoknak és küzdelmeknek köszönhetően. Persze a főhősöket baj nem érheti, elvégre csak egy ifjúsági cucc ez, nem grimdark horror – a szörnyek látványosak, de nem félelmetesek, amolyan rajzfilmes ellenfelek. Percyék könnyen jutnak megoldásra, nincs valódi veszteség vagy elcsüggesztő kudarc. Hangsúlyos viszont az érzelmi hullámzás és a sok szaladozás. De gyerekekről van szó, nem megfontolt felnőttekről.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633998489 · Fordította: Acsai Roland

Rick Riordan: A szörnyek tengere

Rick Riordan: A szörnyek tengere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy Jackson új éve az iskolában meglepően nyugodtan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába.
Ám amikor az osztály ártatlan meccse élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam… kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csupa rossz hírt hoz: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük…

Hirdetés