BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

Először, a borító. Ez a sorozat kapott már jobb borítót is. De legalább nem öncélúan van rajta bikinis nő – a cselekményben is fontos egy, így legalább elmondható, hogy kapcsolódik a regényhez.
A cselekmény 1 napnak a története, a Fekete Lap Napjáé, amikor megünneplik, hogy a vírus elszabadult, és létrejöttek a Jokerek, Ászok és a többiek. Asztronómus ezt a napot választja, hogy bosszút álljon, és mészárlásba kezd. Többen meg akarják állítani, vagy csapdába sétálnak. Míg egy tolvaj ellop egy füzetet, mely az alvilág történetét átírhatja, és mindenki a lány nyomába ered…
Nem érezni, hogy mennyire sokan hozták össze a történetet. Sok szereplő van, mindenki a maga részének elbeszélője – és majdnem minden karaktert más szerző jegyez. Az egyik George R. R. Martin, aki egyben a szerkesztő is, és a legnagyobb név – nem véletlenül ő van nagy betűkkel a borítón is. Tetszett, hogy ennek ellenére mennyire egy történetről beszélünk, és kis hangnembeli különbségeket leszámítva nem lehet észrevenni, hogy ez egy sokkezes regény. Egységes, kerek és egy történet, amibe még a maffia szál is be tud illeszkedni, ha az annyira nem is kötődik a bosszútervhez.
A karakterek is sokfélék, és nagyon változatosak. Nem lehet simán azt mondani, hogy jó vagy rossz. Múltja van mindenkinek, megkérdőjelezhető döntései, és itt bizony a végére akár a főgonoszt is meg lehet sajnálni.
Mozgalmas, változatos a cselekmény is, ami nem hagy unatkozni.
Még mindig tetszik, hogy mennyire saját nyelvezetet kapott a sztori. Vannak kifejezések, mint az Ász vagy a Joker, ami ehhez a világhoz kötött. Előismeret igazából csak ezért kell: a szerzők úgy használják a Wild Cards terminusokat, hogy feltételezik, nem kell magyarázni, mit jelent, hogy felfordul a lap. A sztori, az izgalmak tehát érthetők korábbi kötetek ismerete nélkül is, a világhoz viszont jól jönnek az ilyen ismeretek.
Amiért még kicsit fáj a szívem: megölnek egy karaktert, akit bírtam. Őt eléggé sajnálom. Plusz, még mindig nem vagyok kibékülve Fortunato erejének milyenségével, aki egy más urban fantasy közegben tuti szukkubusz féleség lenne… Nekem egy ilyen sztoriba nem kellene az általa behozott szex.
Nem ez a kedvenc részem, de korrekt rész. Szinte filler.


George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja

1946. szeptember 15-én elszabadult a fekete lap vírus, mutációk hullámát idézve elő a földgolyón. Az ászok emberfeletti képességekre tettek szert, míg a jokerek bizarr mentális és fizikai torzulásokon mentek keresztül. Szeptember 15. azóta az a nap, amelyrő évről évre egyre nagyobb és hangulatosabb ünnepséggel emlékeznek meg. Az 1986-os rendezvény – a negyvenedik évforduló – ígérkezik a valaha megtartot legnagyobb szabású eseménynek. New Yorkban azonban nem mindenki ünnepel: az Asztronómus nevű torz lelkű, nagy hatalmű zseni saját fesztivált tervez az évfordulóra: bosszút akar állni azokon, akik szembeszálltak vele…

George R. R. Martin és írótársainak fantasztikus világából a Universal Cable Production készít tévéváltozatot.

Hirdetés