donzella P értékelése


donzella P>!
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Első Erikson könyv. Amikor az írót jellemezték, vastagon kiemelték, nem könnyű tőle olvasni, és tényleg.
A világ összetettségéhez kétség sem fér, az első 100 oldal után, már kerülgetett gondolat, hogy itt valami nagyon kimaradt – mondjuk egy jó pár oldalnyi leírás, hogy kik az egyes népek, a képességük – na meg miért is volt az a nagy háború, amiről mindenki beszél, és nyögi a következményeit.
A történet önmagában lehetne egyszerű – helyezkedés, vallás, politika, barátok, ellenségek – ha a mondanivalójukat nem, már fizolófiai mélységekbe és magasságokba emelnék.
Mindezt úgy, hogy az első könyv lényegében a szereplők „felvezetése”, és a második könyv az igazi konfliktus előkészítése, mint amikor a táblákon felállítják a sakktáblára a bábukat – és a feszült csendben várják az első lépést.

Akárhogyis, hosszú és nehéz út lesz a végéig.


Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Itt az idő elmondani a szomorú történetet, ami előkészít minden később következő történetet… és azokat is, amiket már elmondtak.

A sötétség korát írják és a Kurald Galajnnak nevezett ősi vidék – a tiszte andiik otthona, Sötétség Anya birodalma – veszedelmes helyzetben van. A nagy harcos, a hős, Vatha Uruszander támogatást élvez, hogy házasságot kössön Sötétség Anyával, ám Drakonusz nagyúr, Anya társa útjában áll az efféle gőgös becsvágynak.

A vetélytársak közelgő összecsapása nyomán repedések futnak végig a birodalom egészén és lábra kap a szóbeszéd a polgárháborúról, miközben ősrégi, rég halottnak vélt hatalom emelkedik elő a tengerből. Senki nem látja át valódi célját, és képtelenség felfogni a benne rejlő erőt. Első látásra elkerülhetetlennek tűnik, hogy minden lángba boruljon, és a tűz kellős közepén ott állnak a Sötétség első fiai – Ano­mander, Andariszt és Dúló Szilcsasz, a Purake-birtok gyermekei –, akik arra készülnek, hogy átformálják az egész világot…

Ez a megátalkodott családi viszályok, féltékenységek és árulások, a vad mágia és a korlátok nélküli mágikus hatalom nagyívű történetének kezdete… na és egy kardé, amit ekkor készítenek.

Hirdetés