Kiskakukk értékelése


Kiskakukk>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Elolvastam, egy ígéret a múlt felé letudva…

Tetszett.
Nem mondom, hogy megcsapott Erikson zsenialitásának a szele, de abszolút szórakoztató, jó regény volt.

DE!

Annyian mondták itt meg a külföldi fórumokon, hogy háttértudás nélkül kusza és kb. értelmezhetetlen (A kedvencem az volt, aki azt írta, hogy elolvasta, de fogalma sincs, miről szólt a könyv. :D), hogy lelkiekben felkészültem a legrosszabbakra.
Hát nem tudom, lehet, hogy nekem pörög magasabb fordulatszámon az utóbbi napokban az agyam, de szerintem teljesen érthető és átlátható volt. Tömény? Az. Mondjuk a hátam mögött van Joe Abercrombietól A Hősök (70+ karakter, folyamatosan mozgatva, váltott szemszöggel), Brent Weeks Éjangyal trilógiája (szerintem kaotikusabb, mint Erikson) és persze az adu ász: Richard Morgantől a Hősöknek való vidék trilógia (na, ott ember legyen a talpán, aki elsőre levágja, hogy mi a büdös franc történik…:D).

Ami nagyon tetszett:
– helyenként jó véres (mászkáló hullákból sincs hiány)
– csavaros történetvezetés
– néhány nagyon jó poén
– vannak igazán kedvelhető karakterek
– az istenek is lehetnek lúzerek

Ami nem tetszett:
– helyenként feleslegesen túl van bonyolítva és sok a fölösleges hablatyolás, aminek a sztorihoz mérve pillanatnyilag semmi haszna
– Kruppe kikészített, nem tudtam eldönteni, hogy a fickó retardált vagy zseni spoiler
– kevés elhalálozás történt a fontosabb szereplők körében
– csóri démonokat már szinte sajnáltam, annyira elp….zták mindegyiket :D

Szereplők, akiket a legjobban bírtam:
Fürge Bent – ő volt a legnagyobb troll, jó nagyot röhögtem az egyik jelenetén spoiler
Szélfogót – kell egy morális iránytű is, ugyebár
Ifjabb Tokot – mert csak
Sokfürtöt – mert ízig-vérig rohadék :D
Fürkész Anomandert – mert a „badass” szinonímája is lehetne

Szóval: Erikson bácsi, örülök, hogy megismerkedtünk, még jelentkezem.


Steven Erikson: A Hold udvara

Steven Erikson: A Hold udvara

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A hatalmas Malaza Birodalomban forrong az elégedetlenség, a véget nem érő háborúzás, a tisztogatások, a gyilkos viszályok és ádáz csaták hosszú évtizedei ezrek és ezrek vérét követelték Fürkész Anomander és csatlósai, a Tiste Andiik uralma alatt. Már a birodalmi légiók harcedzett seregei is enyhülésre áhítoznak. De a császárnő korlátlan uralmát gyilkos Karmos ügynökei továbbra is rendíthetetlenül védelmezik. Pálinkás őrmester és cinikus osztaga, a Hídégetők, valamint Szélfogó, a Második Légió egyetlen megmaradt varázslónője mind azt remélték, hogy Palás ostroma után végre elérkezik az idő, amikor a sebesültek felgyógyulhatnak és az élők végre elsirathatják halottaikat. De a császárnőnek más tervei vannak. Darujhisztán, Genabackis utolsó Szabad Városa, még mindig tartja magát a zsarnoki hatalommal szemben, és most a császárnő a függetlenség eme utolsó nemes bástyája ellen fordul. Viszont ennek a drámának nem a Birodalom az egyetlen szereplője. Egy sokkal sötétebb, baljós erő is mozgolódik, amint azt Ganoes Paran kapitány, a császárnő csatlósainak segédje is kezdi kapiskálni. Nem véletlen, hiszen ő lett a kiválasztott egy sokkal magasabb szinten szőtt terv megvalósításához – ő lesz az istenek előfutára. Erikson eposzi dimenziókban megírt és csodálatosan életre keltett világban elhelyezett regénye, A Hold udvara, az igényes fantasy irodalom palettáján teljesen új és rendkívül eredeti színt képvisel. A gondosan megtervezett világ, a sötét és összetett mitológia, a vad és szeszélyes mágia, valamint a temérdek reális jellemmel felruházott szereplő az izgalmas, lenyűgöző erejű történetmeséléssel karöltve, igazi olvasmányélményt kínál a műfaj rajongóinak.

Hirdetés