ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Brandon Sanderson: Words of Radiance

A féltégla méretű kötetekből álló sorozatok visszatérő elemei az epikus high fantasy regényeknek, hiszen bőven kell idő arra, hogy a világot felépítsük, beleértve a kultúrát, birodalmakat, mágiarendszert és még sok minden mást. Brandon Sanderson ebből a szempontból még egy szintet lépett off, hiszen a legtöbb fantasy sorozata még egy közös univerzumban is játszódik – ehhez képest minden világának egyedi, és a történet szempontjából központi szerepe is van.

A sorozat első részében még csak ugyancsak felületesen lehetett érteni, hogy mi is a központi ötlete a mágiának, hiszen csak egy rövid ezer oldalas felvezetőről beszélhettünk, de a második könyv ebből a szempontból elkezdte a rejtélyeket feloldani, hőseink egyre többet értenek meg abból, hogy mekkora őrültekháza is van ebben a világban, hiszen nem kevés szereplő érzi úgy, hogy ideje összefogni az emberiséget, és megvédeni a következő katasztrófától.

Emellé kapunk még nem kevés filozófiai fejtegetést is a becsületről, ígéretekről és fogaldalmakról a megértésről, az elvárásoknak való megfelelésről, vagy éppen az ellenkező irányból: a rangban lemaradók semmibe vételéből – a rabszolgaság, mint téma újra és újra felmerült, de magasabb szinteken sem sokkal jobb a helyzet. És becsülöm, hogy annak ellenére, hogy ezekbe a témákba nem megy bele a szerző nagyon mélyen, a rengeteg példa és beszélgetés, ami előhozza ezeket az eseteket szemlélteti, és ezekből a szempontokból nem igazán fekete-fehér karakterek jönnek ki – például attól, hogy valaki elfogadja és kihasználja a rabszolgaság rendszerét, becsület szempontjából az egyik példamutató karakter a regényben, és erre még sok példát lehetne hozni.

A történet oldaláról nézve ugyanakkor érezhető, hogy a fontos karaktereknek a nekik adott különleges hatalmon kívül még igen durva plot armorjuk is van: mind Kaladin, mind Shallan esetén többször is éreztem, hogy nem kellett volna ennyire olcsón megúszni az amúgy nyilvánvalónak tűnő hibákat, csak mindig volt valaki, aki kellő hatalommal rendelkezve elsimította a problémákat. Ugyanakkor mindenképpen szórakoztatók voltak a cinikus kommentárjaik az eseményekről, a találkozásaik meg egyszerűen folyamatos mosolyt váltottak ki belőlem, valahogy nagyon jól működtek együtt (már ha a cél a szórakozásunk).

Az elég hosszú könyv nagy részét az Alethi táboron belüli intrika teszi ki, de ez jó lehetőséget kínál a rendszer titkainak fokozatos megismerésére is: hőseink egyszerre értik meg az aktuális eseményeket, az új képességeik titkait (amit valamilyen szellemekkel együttműködve szereznek meg – de a szellemek más-más viselkedést várnak el cserébe), valamint a főbb szereplőket, így annak ellenére nem unalmas a könyv, hogy tulajdonképpen nagyjából tíz mondatban összefoglalható lenne a cselekmény – rendesen ki van töltve az ezer oldal.

Abszolút elégedetten fejeztem be az olvasást, úgyhogy nem is kérdés, hogy a sorozat folytatására kíváncsi vagyok – elvégre az időnkénti kiugrások egyéb eseményekre igencsak felkeltették az érdeklődést a világ rejtélyei iránt.


Brandon Sanderson: Words of Radiance

Brandon Sanderson: Words of Radiance

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The Knights Radiant must stand again.
The ancient oaths have at last been spoken; the spren return. Men seek that which was lost. I fear the struggle will destroy them.
It is the nature of the magic. A broken soul has cracks into which something else can be fit. Surgebindings, the powers of creation themselves. They can brace a broken soul; but they can also widen its fissures.
The Windrunner, lost in a shattered land, balanced upon the boundary between vengeance and honor. The Lightweaver, slowly being consumed by her past, searching for the lie that she must become. The Bondsmith, born in blood and death, striving to rebuild what was destroyed. The Explorer, straddling the fates of two peoples, forced to choose between slow death and a terrible betrayal of all she believes.
It is past time for them to awaken, for the Everstorm looms.
And the Assassin has arrived.

Hirdetés