ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
H. P. Lovecraft: The Complete Fiction

Nehéz komolyan azt állítani, hogy H. P. Lovecraft nem volt komoly hatással a 20-21. század horror és sci-fi alkotóira, hisz szörnyei és jelenetei újra és újra felbukkantak, motiválva az alkotókat a legkülönfélébb alkotások készítésére – amelyek között van olyan, amely megfelel az eredeti alkotás műfajának, de bizony vannak esetek, amikor a „Mítosz” off elemeit valami teljesen vad szituációba helyezik (romantikus komédia, Kafkát idéző modern bürokratikus rémálmok, de egy világmegmentő szerepjáték hőse is lett Cthulhu), és nem beszéltem a társasjáték adaptációkról, vendégszereplésekről vagy akár egyenesen paródiákról, amikre az alkotásoknak reagálni kellett.

Azután, hogy ennyire el vagyok látva a Mítosz modern feldolgozásaival, kedvem volt végre visszanézni az időben, és megnézni, hogy miről is szólt az egész (igen, eddig Lovecraft összes írása kimaradt), és megnézni, miből is nőtt ki ez az egész. Hát, ha röviden kellene összefoglalnom a véleményem a regényekről és novellákról, azt kell, hogy mondjam, tiszteletem az íróé, hogy ennyi mindent össze tudott kaparni (vagy inkább sajnálom, hogy ilyen rémálmai lehettek?), de a művei többnyire nem öregedtek jól, a modernebb feldolgozások mellett nem igazán állják meg a helyüket.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy semelyik sem volt jó, kifejezetten élveztem az link történetét, stílusát és persze a csavart a legvégén; az Álmok a boszorkányházban link esetén elmosódó határ álmok és valóság között (ez visszatérő téma több történetben is). Az egyik kedvencem az alig egy oldalas Emlékek link, ahol a rövid terjedelem ellenére roppant baljós hangulatot sikerült átadnia. Pozitív meglepetést jelentett az Édes Krudélia, avagy egy vidéki leány szíve Jámbor Simon tollából link – leginkább azért, mert műfajilag okozott meglepetést az olvasása. Természetesen nem ez az összes érdekes történet a könyvben, de részletes felsoroláshoz inkább a részolvasásaimra hivatkoznék, ahol mindegyikről írtam legalább pár (még ha nem is túl mély) gondolatot: https://moly.hu/konyvek/h-p-lovecraft-the-complete-fiction/en-es-a-konyv/ujhelyiz

Amit ehelyett még itt kiemelnék, az a kitalált világok részletes kifejtése, beleértve a működésüket, a megértésüket – csak sajnos nem csak a pozitív oldalon, hogy ezzel is foglalkozott, hanem azzal is, ahogy a nyomozók, tudósok rájönnek a dolgok működésére, helyenként kifejezetten áltudományos gondolatmenetekkel társult, amit nagyon kevéssé szívlelek. Mondjuk lehet, hogy számomra ez volt az igazi horror a könyvben.

8 hozzászólás

H. P. Lovecraft: The Complete Fiction

H. P. Lovecraft: The Complete Fiction

In the 1920s and ’30s, H.P. Lovecraft pioneered a new type of weird fiction that fused elements of supernatural horror with the concepts of visionary science fiction. Lovecraft's tales of cosmic horror revolutionized modern horror fiction and earned him the reputation of the most influential American writer of weird tales since Edgar Allan Poe.

H.P. Lovecraft: The Complete Fiction collects for the first time in a single volume all of Lovecraft's groundbreaking fiction: „The Call of Cthulhu,” "The Dreams in the Witch House," „The Haunter of the Dark,” "At the Mountains of Madness," „The Shadow out of Time,” "The Shadow over Innsmouth," the full-length novels the Case of Charles Dexter Ward and The Dream Quest of Unknown Kadath, and many others.

H.P. Lovecraft: The Complete Fiction is one of Barnes & Noble's Collectible Editions classics. Each volume features authoritative texts by the world's greatest authors in exquisitely designed bonded-leather bindings with distinctive gilt edging and an attractive silk-ribbon bookmark. Decorative, durable, and collectible, these books offer hours of pleasure to readers young and old and are an indispensible cornerstone for any home library.

Hirdetés