trombitang értékelése


trombitang>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Nehéz megfelelően és igazságosan értékelni ezt a történetet, mert az emberben óhatatlanul felötlenek viszonyítási pontok, melyek az én esetemben George R. R. Martin, Andrzej Sapkowski és J. R. R. Tolkien. Viszont nagy megkönnyebbülésemre rájöttem, hogy John Caldwell (Nemes István) művét nem kell, és nem is szabad összehasonlítani az említett szerzők regényeivel. Egészen pontosan egy gasztronómiai hasonlat jutott eszembe, miszerint: olyan volna ez, mintha egy gourmet fesztivál díjnyertes menüsorát szeretném összevetni nagyanyám vasárnapi ebédjével. Ugye, hogy hülyeség?! Mindkettőnek megvan a maga varázsa, más-más élményt nyújtanak; szükség van rájuk. Pont így szükség van a Káosz Szavához hasonlóan üdítő fantasy történetekre, és az 1600 oldalon keresztül világot vagy mitológiát építő, szépirodalmi értékekkel versenyre kelő kolosszusokra is.
És akkor némi konkrétum a Káosz-ciklus első kötetével kapcsolatban: Skandar Graun (a Káosz papja) az első igazi antihős főszereplő akivel találkoztam. Soha nem értettem pédául, hogy a mi kedvenc Vajákunk, Ríviai Geralt mitől antihős (a moly címke alapján legalábbis az), hiszen a blavikeni mészáros Yvorl félvér harcos papjához képest egy valóságos Teréz anyu… Skandar Graunnal egy pillanatig nem tudtam azonosulni, többször rendesen kiakasztot, ennek ellenére azt kell mondjam, örülök, hogy megismertem. Ha szimpatikus, ha nem, az egyik legerősebb fantasy karakter. Nemes Istvánról pedig szerintem bátran kijelenthetjük, hogy maradandót alkotott. Ő és karaktere aligha megkerülhető, ha magyar fantasztikumról beszélünk.
És a legfontosabb: rég volt ilyen önfeledt szórakozásban részem! :-)
Köszönöm!!
Jöhet is a két lábon járó pestis következő kalandja! :-)


John Caldwell: A Káosz Szava

John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun, az ember apától és ork anyától származó félvér, a Káosz istenének harcos-papja fogadalmat tesz, hogy kiirtja az összes embert a világról, legfőképpen Peltárt, szülei gyilkosát. Ám az idők folyamán Peltár nagy hatalmú varázslóvá vált, míg Skandar Graun koszos korcs maradt. A félork buzgó imádkozással és áldozással kéri istene segítségét a bosszújához, azonban Yvorl, a Káosz istene csak akkor segít, ha előbb ő megszerzi a Káosz Szavát, a sokak által kutatott, ősidőkben eltűnt varázsszert.
Skandar Graun útra kel szedett-vedett társaival, hogy végrehajtsa a feladatot és bevégezze bosszúját, ám hamarosan rádöbben, hogy a célhoz vezető út göröngyösebb, mint képzelte. A mogorva félvérből két lábon járó pestis válik: mindenki elhullik mellőle, akit szeret.

John Caldwell sodró lendületű, egyéni hangvételű műve mostanra klasszikussá vált, és folytatásaival együtt hazánkban a legnépszerűbb fantasy regények közé tartozik.

Hirdetés