CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Sullivan könyveit olyan érzés olvasni, mintha az embert meglepnék egy böhöm nagy, piros, szív alakú lufival.

Nem hittem, hogy Hadrian és Royce nélkül van értelme ebben a világban maradni, de tévedtem, nem gondoltam át, milyen klassz lehetőségekkel teli történelmi pillanatot fog ez a sorozat megénekelni, azt pedig végképp nem jósoltam meg, milyen érdekes témáról szólhat ez így: a hatalmi átrendeződésről. Szerintem ez végig fog vonulni az összes részen, mert mintha a szereplőgárda direkt így lenne összeállítva: szinte egyáltalán nincs középosztály, itt mindenkire isteni hatalmasként vagy alacsony rendű, félállati lényként tekintenek, a titulusaik szerint vagy valamiféle vezetők, vagy konkrétan rabszolgák. Hogy ki hova tartozik, lehet nézőpont kérdése vagy egy nem várt esemény következménye, és abban reménykedem, hogy végig ez lesz a sztori üzemanyaga.
Mindamellett persze, hogy most is itt vannak a gyönyörű, szépen összekapcsolt vagy potenciálisan összekapcsolható szálak, a nagyon szerethető szereplők, az élénk, kicsit mesébe illő, de azért szuper jelenetek, szóval a jó hangulatú, kalandregényes, karakterközpontú megközelítés alapvetően megmaradt. És na erről viszont tudom, hogy később is így lesz, mert Sullivan a szemünk előtt fejlődött ilyenné a Trónbitorlók óta.

Lehet így kezdeni az Elan világával való ismerkedést, lehet élvezni önmagában is, de nekem olyan sok örömöt okozott útközben azon csámcsogni, hogy hú, akkor ő az izének az izéje, és akkor viszont neki annak kell lennie, hooogy, és akkor vajon így lesz?, vagy úgy lesz?, vagy az egész fake news volt, mert a történelmet a győztesek írják, és valójában stb. stb., hogy én kifejezetten örülök, hogy megjelenési sorrendben haladok.

Ahh. Kéne a következő…


Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Az emberek, azaz a rhunák népe időtlen idők óta az általuk fhreynek nevezett isteneket imádják. Ezek a nagyhatalmú lények legyőzhetetlenek, mesterfokon űzik a mágiát, és a jelek szerint halhatatlanok.
Egy napon azonban megváltozik minden, ugyanis az egyikük egy ember, Raithe pengéjének esik áldozatul. Küszöbön áll a rhunák és a fhreyek közti háború, ami a teljes emberi faj kipusztulásával járna.
Eközben az emberek egyik utolsó települését, Rhen-dahlt katasztrófa sújtja: egy emberevő medve tizedeli lakosait, és maga a főnökük is áldozatul esik neki. Ekkor érkezik meg az erdőből farkasával Suri, az ifjú látó, akit közelgő végromlás látomásai gyötörnek. Sikerül meggyőznie a főnök özvegyét Perszephonét, hogy őrült küldetésre induljanak. Csatlakozik hozzájuk a fhreyek bosszúja és saját istenölői szerepe elől menekülő Raithe is.
Ráadásul a dahlban renegát fhreyek egy csoportja jelenik meg, akiket egy félelmetes erejű mágus üldöz.
A mítoszok korának leáldozott. Felvirradt a lázadás hajnala.

Michael J. Sullivan üstökösként felívelő karrierjét a Riyria-sorozat kirobbanó sikerének köszönheti. A Mítoszok kora egy új, hatkötetes regényciklus első darabja, amelyben a fantasy új generációjának egyik legkiválóbb mesélője tovább építi rendkívül népszerű univerzumát.

Hirdetés