donzella P értékelése


donzella P>!
Matt Ruff: Lovecraft földjén

Amikor Atticus és kis csapata útnak indul, feltételezzük, hogy az egész történet magáról az utazásról fog szólni, és a közben átélt kalandokról. De ez csak egy történeteket/történéseket elindító esemény, amelyhez kapcsolódnak és végül egésszé állnak össze az egyes fejezetek, amelyek önmagukban is külön történetek.
Mindegyiket átitatja a fehér-fekete felfogás különbség, illetve egymással szembeni ellentétük. Nyugodtan kimondhatjuk, minden esemény mögött ott a rasszizmus, amely vagy csak a háttérben húzódik meg, de befolyásolja a szereplők döntéseit, vagy előlép és tettlegességig fajul.
Ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy bőrszíntől függetlenül, mindenki feláldozható – képletesen és szó szerint is – abban az esetben, ha bizonyos csoportok érdekei úgy kívánják.
A komoly háttértéma ellenére, szerencsére nem lép ki a szórakoztatás műfajából, a szereplőknek nyújt egy lezárást, de nem fogalmaz meg társadalmi szintű problémamegoldást, meg sem kísérli.


Matt Ruff: Lovecraft földjén

Matt Ruff: Lovecraft földjén

„A Lovecraft földjén valószerűtlen felütéséből egy szórakoztató, gyors, izgalmas és nagyhatású regény kerekedik.”
Neal Stephenson

1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.

Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.

A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.

Hirdetés