Dávidmoly P értékelése


Dávidmoly P>!
Angus Watson: Zengő vas

A halálnál több kell ahhoz, hogy egy férfi elutasítsa a meghívásomat.
*
Lehet, hogy Kukac bolond, de nem ostoba.
*
Mindenki mással ellentétben ezen a vidéken, a rómaiak nem hülyék. Gonoszak, de nem hülyék.

Indulatkezelési terápiás gyakorlatként pontokba szedett nem-értékelés következik.
1. Minden ellenkező híresztelések dacára a deus ex machina nem elfogadható írói eszköz, hanem csak a teljes alkalmatlanság szégyenteljes beismerése.
2. A random kényelemalapú mágia (különösen, ha az oldja meg a cselekmény főkonfliktusát) = deus ex machina.
3. Amennyiben mégis mágiával szeretnéd megoldani a fő konfliktust, akkor még előtte (és lehetőség szerint jóval előtte) vedd a fáradtságot, és magyarázd el, hogyan működik a mágia. Ugyanis ha az olvasó érti a szabályokat, akkor jobban elfogadja az alkalmazásukat.
4. Ha minden fejezet függővéggel zárul, akkor nem pörgős és izgalmas lesz a cselekmény, hanem szaggatott és idegesítő. És bár mind az izgatott, mind az ideges i betűvel kezdődő érzelmi állapot, ennek ellenére nagyon nem mindegy, hogy melyik állapotot sikerül kiváltani az olvasókból.
5. Lehet, hogy vicces ötletnek tűnt sokunk egyik kedvenc képregényét spoiler megidézni (hiszen a helyszín a vaskori Gallia, a téma pedig a római megszállás elleni harc!), de nem volt az. Egy perc néma csend a szekunder szégyen áldozatainak
6. Ahhoz képest, hogy Watson látszólag valamiféle vaskori grimdark fantasyt szeretne írni, nitroglicerinnel töltött hímes tojásként feltűnően kesztyűs kézzel bánik a főbb karakterekkel spoiler. Továbbá annyira jó lenne valakiért mondjuk két pillanatnál tovább izgulni…
7. De az is megérdemel pár szót, hogy miért viselkedik mindenki idiótaként. Például ott van spoiler és spoiler esete. Arra gondolok, hogy amikor egyrészt spoiler, másrészt spoiler, akkor mennyire valószínűtlen, hogy spoiler. Mert a karakterekből és a helyzetből ez következne, és ennek elmaradás teljesen súlytalanná teszi spoiler.
8. Ugyanez (a súlytalanság) vonatkozik arra is, amikor spoiler, aztán jön spoiler, és spoiler. Így a spoiler öncélú és – egy idő után – unalmas.
9. Valamivel hihetőbb lenne annak folyamatos mantrázása, hogy a rómaiak minden gonoszság forrása, ha nem lenne mindenki más is véreskezű szadista tömeggyilkos és/vagy undorítóan alantas véglény.
Kettő druida az ötből.

8 hozzászólás

Angus Watson: Zengő vas

Angus Watson: Zengő vas

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vezérek a háború lángjaiban kovácsolódnak.

A vaskor harcosai, Dug és Lowa sikeresen elfoglalták Maidun várát, és felszabadították a rabszolgákat. Most azonban fordul a kocka, és nekik kell a védők oldalán harcolniuk.

Galliából római invázió közeleg, ám ahelyett, hogy összefognának, és egyesült erővel védenék meg otthonaikat, a briton törzsek inkább egymás ellen fordulnak – Maidun pedig könnyű célpontnak számít a szemükben.

Mindeközben Lowa kémjei beszivárognak Galliába, akik rájönnek, hogy a rómaiak sorai közt brit druidák is vannak. A Maidunból elindult Ragnall hűsége pedig vészesen meginog, amikor találkozik Róma lenyűgöző hadvezérével, Julius Caesarral.

Háború közeleg… De vajon ki fizeti meg az árát?

Hirdetés