Dávidmoly P értékelése


Dávidmoly P>!
Angus Watson: A vas kora

Az öncélú gyilkolást még Maidun seregében is megvetették. Kivéve persze, ha Zadar ötlete volt.
*
A harchoz csak bátorság és szerencse kell.
*
Érdekes, hogy a tapasztalat mindig hatásosabb, mint a tanács.

A csodálatos vaskori Angliában járunk, ahol a délceg és büszke britonok a bölcs és/vagy őrült druidák tanácsait és a többnyire elmebeteg és/vagy szadista királyaik parancsait követve ugyan, de azért még aránylag szabadon gyilkolhatják le egymást a legváltozatosabb módokon, hogy egyfalus királyságaikat két-háromfalus birodalmakká bővítsék, vagy legalább legyen mit enniük. Sajnos ezt a háborítatlan idillt a Minden Sátáni Gonoszság Ősforrásai az imperialista-kolonialista karvalytőke szekértolói a rómaiak galádul megzavarják (igaz, egyelőre csak a távolból), mert úgy hírlik, hogy a sziget ellen készülődnek. spoiler Erre a legtöbben csak legyintenek, akik viszont komolyan veszik, azok talán még a rómaiaknál is rosszabbak, és közülük is a legrettentőbb Zadar, a maiduni király, és az ő (minő meglepetés!) római druidája, Felix.
Ebben a díszletben próbál boldogulni hősünk, Fókanyúzó Dug, aki szemlátomást teljesen alkalmatlan a boldogulásra, de szerencséjére mindig kéznél van a pörölye spoiler, hogy kicsapkodja magát a bajból. Előbb a bajos/bájos Tavasszal találkozik, akinek titkai vannak (mármint a többi szereplő előtt: az olvasó viszonylag gyorsan kitalálhatja, mit rejteget), majd Lowával, az anakronisztikus korát megelőző, bosszúszomjas spoiler íjásznővel. A pozitív(nak szánt) szereplők között ott van még Ragnall, a random indokolatlan briton herceg, akinek szerepe kimerül abban, hogy egyrészt idegesítő, másrészt meg ürügyként szolgál mások idióta húzásaira; és az ő mentora, Drustan, az excentrikus druida, aki bölcseket mond, és azzal különcködik, hogy nem viselkedik komplett idiótaként. spoiler Az antagonisták jelleme és viselkedése valahol a Kaotikus Idióta–Nagyon Kaotikus Nagyon Idióta tengelyen mozog, tehát tőlük felesleges bármiféle valós (azaz nem gyomorforgató és öncélú kegyetlenkedésben megnyilvánuló) teljesítményt várni.
A történet menete hasonlóan sematikus, mint a karakterek jelleme, de legalább szórakoztatóan csordogál előre a kurta (időnként csupán egy oldalnyi) fejezetekben. Idővel a fantasztikus elem spoiler is előrébb sompolyog a homályból, de szerepéhez képest spoiler az én ízlésemnek eléggé tisztázatlan a működése.
Összességében nem rossz, de a jó nem ilyen. Három borz az ötből.

8 hozzászólás

Angus Watson: A vas kora

Angus Watson: A vas kora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A legendák nem születnek. Tűzben kovácsolódnak.

Fókanyúzó Dug, a kissé szerencsétlen zsoldos épp dél­nek tart, hogy csatlakozzon Zadar király seregéhez, ám útközben állandóan a rossz embert sikerül megmentenie.

Először Tavaszba fut bele, amikor a kislány a harcmezőn guberál, majd pedig Lowába, aki Zadar egyik legfélelmetesebb harcosa volt, de bosszút esküdött a király ellen, miután az kivégezte a nővérét.

Így aztán Dug reményei dugába dőlnek, és a több ezer fős sereg rossz oldalán találja magát – az pedig már csak tetézi a gondokat, hogy Zadart vérszomjas druidamágia is segíti. Dugnak csupán a harci pörölye, egy megmentett gyermek és egy kiszámíthatatlan, de magasan képzett harcos jutott, akit fűt a bosszúvágy… és valószínűleg ebbe pusztulnak majd bele mindannyian.

Dicsőséges nap lesz ez a halálra.

Hirdetés