rheinfuss értékelése


rheinfuss>!
Patrick Rothfuss: A szél neve

Szintén egy régóta tervezgetett olvasás és a nyár ideális időpontnak tűnt, hogy ne hónapokig tartson a „feldolgozása” a kötetnek.*

Nagyon szép történet a mesék és a fantázia, a legendák és a valóság keveredéséről, folytonos változásáról, összefonódásáról, arról, hogy szét lehet-e a választani a kettőt vagy az évek múlásával és a történetek hagyományos (szájról-szájra) terjedésével mindez lehetetlenné válik. spoiler

Sokszor éreztem olvasás közben, mintha egy hagyományos mesét olvasnék a modern fantasy elemeivel megspékelve, van benne tolkieni ihletettségű ősi gonosz, szerepjátékos előzményekkel bíró klasszikus epikus fantasy, és még talán Harry Potter is ott ólálkodik a sarkon (utóbbit fenntartásokkal írom, mert a Harry Potter könyvek irodalmi előzményeiről nem tudok semmit, de az Egyetemen zajló események ezt az érzést keltették). A karakterei olyan helyzetekbe kerülnek, amit igazán kedvelek, kezdve a Tarbean városában zajló eseményekkel, folytatva az iskolai közeggel, annak minden jellemzőjével, örömével, viszontagságával, egészen addig, hogy egy bárd születésével is találkozhatunk Kvothe felnövéstörténetében.

Az egyetlen aggályos pontja a sztorinak a kötet vége felé spoiler zajló események, melyek nem illeszkedtek szervesen a történetbe, igaz, utólag átgondolva talán hozzájárultak „a legendás Kvothe” képének kialakulásához, de olvasás közben kicsit untam ezt a szálat, és az sem segítette, hogy ebben zajlik a regény romantikus szálának jelentős része és sajátos kiteljesedése is.

A regény lezárása elég furcsára sikerült, egyben nagyon életszerű is volt, és végeredményben az első kötete csak egy bevezető a valódi események előtt.

*Az olvasás végeztével utánanéztem és a folytatása mintegy másfélszer akkora terjedelmű, szóval jövő nyár készülj! :)


Patrick Rothfuss: A szél neve

Patrick Rothfuss: A szél neve

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kortárs epikus fantasy egyik mesterművében a Krónikás egy útszéli fogadóban belefog, hogy lejegyezze Kvothe történetét, aki hétköznapi fiúból a világ leghírhedtebb varázslójává és rettegett királygyilkossá vált.

Kvothe vándorkomédiások között nevelkedik, amíg apja és anyja, valamint a társulat többi tagja áldozatul nem esik a földöntúli gonosz erőnek, mert olyan titkokat kutatott, amelyeket nem kellett volna. A fiú az egyetlen, aki életben maradt.

Sok viszontagság után jelentkezik a mágia legendás egyetemére, hogy helyet harcoljon ki magának a világban, feltárja szülei halálának titkát és megtanulja, hogyan szólítsa a szelet.

Patrick Rothfuss lebilincselő regénye egy legendákkal teli, veszedelmes világ és egy rendkívüli ifjú történetét meséli el.

Hirdetés