Razor P értékelése


Razor P>!
Matt Ruff: Lovecraft földjén

Rögtön kezdésnek leszögezném, aki a Lovecraft földjént egy színtiszta weird/lovecrafti regény reményében veszi a kezébe, az csalódni fog.
Na de akkor az elejétől. A regény nyolc (+ az epilógus) önmagában kerek, de összefüggő részből áll, melyek középpontjában a Turner/Freeman-család, rokonaik, a Berryk, valamint a baráti Dandridge-család áll, akik belekeverednek néhány fehér bőrű páholy okkultista játszmáiba.
A fülszöveg a nyolc részből igazából az elsőt fedi le, és leginkább abban érhetőek tetten lovecrafti elemek, a többiben az arányok inkább eltolódnak az urban fantasy irányba, egy kevés weirddel, és egy csipetnyi sci-fivel az egyik epizódban. Viszont ami végig jelen van, az egy nagy adag rasszizmus. Az Egyesült Államok történetének ezen szakaszával nem igazán foglalkoztunk történelemórákon, ott többnyire el volt intézve a négerkérdés annyival, hogy a polgárháború környékén felszabadították a rabszolgákat. Holott a helyzet még a 20. században sem volt csupa öröm és boldogság, a könyvben gyakran felemlegetett Jim Crow törvények (amikről bevallom, most hallottam először) a déli államokban igencsak hátrányos helyzetbe hozták a színes bőrű lakosságot és akkor még finoman fogalmaztam. Lényegében itt az a horror, ahogy helyenként a feketékkel bánnak… Egyik-másik epizód néha furcsának tűnt – pl. a feljebb emlegetett hangyányit sci-fis –, elsőre nem látszott, hogy is kapcsolódik ez az összképhez, de Ruff jól összefűzte a szálakat, a végén minden puzzle darabka a helyére került. Ja, és részemről pacsi az epilógusért, szeretem az ilyen ki merre tovább lezárásokat az ukk, mukk, fukk, vége befejezések helyett.
A regény nem egy bonyolult nyelvezetű, a viszonylag nehéz téma ellenére is igen könnyen és gyorsan olvasható, ez talán betudható az epizodikus szerkezetének is. Lényegében egyfajta kalandregény a végeredmény, olyasfajta, amit a szereplők egy része előszeretettel olvas a történet során.
A hazai kiadás fordításával szemben lenne két észrevételem:
1. A kisebbik, ami szemet szúrt, hogy William Hope Hodgson The House on the Borderland c. könyve maradt az angol címével, míg vele egy sorban Lovecraft Beyond the Wall of Sleep c. kötete, a magyar címén, Az álom fala mögöttként szerepel. Értem én, hogy Hodgson műve nem jelent még meg magyarul, de szerintem elegánsabb lett volna magyar címmel feltüntetni és lábjegyzetben odaszúrni az eredeti címet, plusz, hogy nincs még hazai kiadása, mert így felemásan mutat. spoiler
2. A nagyobbik, hogy csóri Necronomicon-ból két helyen Nekronominácia lett. Elsőre elborzadtam, hogy ez valami nyelvújítás akar lenni, de mivel három oldalon belül háromszor kerül elő a könyv neve, abból egyszer jól szerepel, így betudom valami programhibának, de azért ejnye. spoiler spoiler

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634195818 · Fordította: Huszár András
24 hozzászólás

Matt Ruff: Lovecraft földjén

Matt Ruff: Lovecraft földjén

„A Lovecraft földjén valószerűtlen felütéséből egy szórakoztató, gyors, izgalmas és nagyhatású regény kerekedik.”
Neal Stephenson

1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.

Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.

A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.

Hirdetés