Ivenn P értékelése


Ivenn P>!
H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

Imádom ezt a kötetet! Először is ki kell emelnem magát a borítót, ami szinte vonzza a tekintetet és zseniálisan passzol a könyv tartalmához is. A fekete-zöld árnyalatok pedig fejben nekem egyre inkább meghatározzák Lovecraft világát, szóval ezt is szuper választásnak tartom, gratulálok a grafikusnak!
A szép külcsín szerencsére méltón tükrözi a belső értékeket is. A kötet ezúttal három lazán összefüggő történetet tartalmaz: a Cthulhu hívása, Árnyék Innsmouth fölött és A dolog a küszöbön c. novellákat. A könyv nagy részét a középső, címadó novella teszi ki, amelyet igazából egy kisregénynek is tekinthetünk a maga ~150 oldalával, és azt is érdemes megemlíteni, hogy anno az egyetlen Lovecraft mű volt, amelyet nem magazinban, hanem külön kiadványban jelentettek meg. A történet így terjedelméből fakadóan is annyira „leuralja” a kötetet, hogy a másik két novella legfőbbképpen előzménynek / kiegészítésnek tűnik nekem, amelyek inkább támogató, értelmező szerepet játszanak, hogy teljessé tegyék az Innsmouth-ra fókuszáló cselekményt.

De mi is történik Innsmouth-ban? Természetesen delejes, csontig hatoló borzalom! :)
Főszereplőnk, egy fiatal kalandvágyó férfi egész véletlenül keveredik az elhagyatott, egyre inkább leépülő kikötői városkába. Eredeti úti célja Arkham (a lovecrafti történetek ismert fiktív helyszíne), de a környékbeliek annyit mesélnek neki a rejtélyes, különösen gonosz kisugárzású és furcsán ellenszenves Innsmouth-ról és annak groteszk lakóiról, hogy a fiatalember úgy dönt, hogy Arkham felé eltölt egy napot a hírhedt kikötővárosban is. Innsmouth-ba szkeptikusan érkezik meg, először minden furcsaságot a józan ész logikájával igyekszik megmagyarázni magának, de természetesen aztán egyre furcsább dolgok kerülnek felszínre: eldeformálódott arcú, görbe lábú, vontatottan közlekedő ocsmány emberek; kísérteties, nem evilági anyagból készült ékszerek, hátborzongatóan nyálkás és szortyogó hangok bedeszkázott padlásablakok mögül és egy ördögi szekta, akik valamiféle Cthulhu eljöveteléről prédikálnak…

Az összes lovecrafti történet közül nekem eddig abszolút ez tetszett a legjobban, önmagában egy 5/5 élmény volt, ahol a jelenetek szinte moziszerűen pörögtek le lelki szemeim előtt. (Egyszer, remélem, meg is filmesítik egy nagyobb budgettel, mert zseniális lenne.) Eddig is kedveltem Lovecraftot, de kétségkívül meg kellett ismernem a Cthulhu mítoszt és a Nagy Öregeket is, hogy most már teljes egészében tudjam értékelni a tehetségét és a korát meghaladó fantáziáját. Továbbra is zseniálisan tartom, amit ő és a kortársai száz évvel ezelőtt műveltek, és a legnagyobb fájdalmam, hogy nem élhetnek most a weird „újhullámában” és írhatnak egy sokkal befogadóbb közönségnek. Micsoda művek születhetnének még Lovecrafttól, ha a XXI. században élne! *sóhaj*
Ezt már soha nem tudhatom meg… kivéve, ha valahol a tenger mélyén ő is azt várja, hogy a csillagok egyszer csak szerencsésen összeálljanak és Cthulhuval együtt egy új, sötétebb világot hozzanak el számunkra. Ezt viszont már őszintén remélem, hogy én nem élem meg!


H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött

Noha életében elkerülték a jelentősebb sikerek, Howard Phillips Lovecraftot (1890-1937) napjainkban már a modern horror műfajának egyik legnagyobb hatású alkotójaként tartja számon a tágabb irodalmi köztudat, műveit világszerte kultikus rajongás övezi.
Neve elválaszthatatlanul összefonódott az általa megálmodott „Cthulhu-mítosz”-szal – ezzel a megannyi rémtörténetből felépülő, visszatérő elemekkel ("Necronomicon", „Cthulhu”, „Arkham” – ezek ma már a popkultúra bejáratott hívószavai) megszilárdított sötét szöveguniverzummal, amelynek alapzatát az ismeretlentől való ősi félelem szolgáltatja; annak iszonytató gyanúja, hogy az emberiség csupán jelentéktelen mellékszerepet játszik a modern világ díszletei mögött rejtőző kozmikus entitások mellett.
A Helikon Zsebkönyvek második Lovecraft-válogatásában három hosszabb novellán (Cthulhu hívása, Árnyék Innsmouth fölött, A dolog a küszöbön) keresztül kaphatunk betekintést a „Cthulhu-mítosz” lebilincselő izgalmaiba

Hirdetés