Noro értékelése


Noro>!
Robin Hobb: Fool's Fate

Fitz a kortárs fantasy egyik legkülönösebb hőse. Azért különös, mert hétköznapi. Melankolikus figura, aki hajlamos meggyőzni magát, hogy mindenkinek az a legjobb, ha ő kimarad az eseményekből. Ennek a trilógiának úgy telik el a nagy része, hogy ő csak messziről, vágyakozva nézi, hogy zajlik körülötte az élet, és észre sem veszi, valójában mekkora hatással van az őt körülvevő emberekre. Épp ellentéte a megszokott epikus karaktereknek, akik gondolkodás nélkül belevágnak az épp aktuális sorsdöntő küldetésbe, és fittyet hánynak a következményekre. Azért könnyű azonosulni vele, mert a normális emberekhez hasonlóan ő sem tudja, mi az abszolút helyes út, csak abban reménykedik, hogy nem követ el helyrehozhatatlan hibát.

Robin Hobb a kortárs fantasy egyik legkülönösebb szerzője. Azért különös, mert ő még egy mágikus világot is képes úgy bemutatni, mintha ott lennénk, és ezt a világ hétköznapi oldala felől éri el. Nála nem azon van a hangsúly, hogy a világ talán legerősebb varázslója mire képes, hanem azon, hogy ehhez a hatalomhoz gyermeki lélek társul, amely számára a köznapi problémák megoldhatatlanok, a megoldhatatlan feladatok ellenben hétköznapiak. A fő veszélyforrás nem a gleccserbe fagyott sárkány, hanem maga a gleccser. A királyi családban nem az az izgalmas, hogy kiben van meg a Mesterség és kiben az Ösztön, hanem az, hogy ki milyen ember.

A Fool's Fate a kortárs fantasy egyik legkülönösebb regénye, mert úgy tud 800 oldalon keresztül mesélni, hogy eközben nagyon kevés esemény történik benne. Egész egyszerűen magába vonz, akármiről is szól éppen. A közvetlenségével, az érzelmeivel, a részleteivel. És mégis, ebből a történetből derül ki, hogy mi is állt egész végig a Látnok-ciklus hat kötetének a hátterében!


Robin Hobb: Fool's Fate

Robin Hobb: Fool's Fate

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The triumphant conclusion to our three thrilling fantasy series, from the author of the bestselling Farseer and Liveship traders trilogies. The only hopes for an end to war and insurrection in the Six Duchies rests in the hands of the small party that are embarked on a desperate quest to the frozen island of Aslevjal. Here, so legend says, lies the sleeping form of the legendary great black dragon, Icefyre. The beast is of holy significance to the people of the OutIslands, a powerful talisman, but it is this dragon that their Narcheska has challenged Prince Dutiful to kill. All he has to help him in this in the company of his small coterie: the mercurial old assassin, Chade, the gifted but slow-witted servant boy, Thick, and their Skillmaster, Fitz. The other member of the group has been left behind in Buckkeep, but the Fool will do everything in his power to be with them on the island – he has seen that this is his final destiny. When the ship finally reaches the desolate island it seems out of the question that anything could exist on this wasteland, yet the discoveries that Dutiful and his friends make will not only put the quest and their lives in jeopardy, it will also shape the future of the whole world. The Tawny Man Book 3 brings not only this trilogy but also the Farseer trilogy begun with ASSASSIN'S APPRENTICE in 1996 to a spectacular conclusion. Filled with breathtaking drama and powerful character-led story-telling, Robin Hobb's writing is in a class of its own.

Hirdetés