Voorhees értékelése


Voorhees>!
Joe Abercrombie: Half the World – A harcos

Az első néhány fejezetben még azt hittem, teljesen különálló történetet írt Abercrombie az első regényhez képest. Később egyértelművé vált, hogy ez bizony a lináris folytatása az első kötetnek, a szerző az eseményeket pusztán teljesen más szemszögből meséli el.

Az előzményben hiányolt cinizmus és szarkasztikus poénok ebben a könyvben már visszatértek, és alaposan ütnek is. Oldalakat lehetne megtölteni a kötet humoros tartalmaival. Ugyanakkor az írónak remek érzéke van ahhoz, hogy a látszólagos hétköznapi dolgokból drámai helyzeteket teremtsen, és azokat árnyalja is; pillanatok alatt képes a semmiből feszültséget kelteni, valahogy úgy, ahogy az az életben is történne.

A cselekményben nincs semmi különös, nagyrészt egy utazás története egy kiképzésével egybekötve. Ugyanakkor a kitűnően megalkotott szereplők, a humoros és cinikus párbeszédek, a hősi énekbe illő tettek adják a regény sava-borsát. A kötet végén lejátszódó párharc olvastán pedig leesett az állam, Abercrombie a kezdetekhez nyúlt vissza, ilyen érdekfeszítő harcot legutóbb csak Kilencujjú Logan tudott felmutatni egy teljesen más világban.

Fél csillag levonás jár azért, mert szerintem a szerző túlságosan elnyújtotta az Első Városban lejátszódó eseményeket, illetve Brand és Tüske szerelmi szála is túl nagy teret kapott az én ízlésemhez képest. Ugyanakkor a regényt nem lehet azzal vádolni, hogy -az általam kevéssé szeretett- young adult műfajba tartozna, vagy ha igen, akkor annak az Abercrombie féle szarkasztikus-cinikus-gyilkolós vállfajába.

Yarvi atya fondorlatos tervei köré szövi az olvasót is, meglátjuk, mit tud felmutatni a záró kötetben.


Joe Abercrombie: Half the World – A harcos

Joe Abercrombie: Half the World – A harcos

„Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.”
George R. R. Martin
A Trónok Harca írója

Ritkán, de előfordul, hogy egy lány nem Béke Atya, hanem Háború Anya szolgálatába szegődik. Hild Bathu, azaz Tüske csak a csatározásnak él, apjához hasonlóan diadalra vágyik, de egy végzetes gyakorlótéri baleset után nem harcos, hanem gyilkos lesz belőle.
Yarvi atya, Gettföld agyafúrt minisztere megmenti őt a kínhaláltól, és magával viszi egy küldetésre, amely nagy hatással lehet a Szilánkos-tenger sorsára. Háború fenyeget, és Yarvi egész országát elpusztíthatja, ha a miniszter nem talál szövetségesekre.
Tüske az úton harcossá érik, de – mint mindenki más – belegabalyodik Yarvi atya cselszövésének hálójába, ahonnan nem mindenki kerül ki épségben. A miniszter a köz java érdekében képes feláldozni bárkit, főleg egy harcost, de Tüske talán képes lesz saját utat vágni magának a kardjával.

Hirdetés