bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Nem tudok elfogulatlan lenni, ha Michael J. Sullivanról van szó, és szerencsére nem is kell. Nagyon vártam, hogy olvashassam a regényt, de ugyanennyire tartottam is tőle, hiszen a Riyria-krónikák és a másik sorozat is nagy kedvenceim. Nem voltam benne biztos, hogy Hadrian és Royce nélkül is élvezni fogom a világot. De élveztem. Sőt. A végén nagyon elszontyolodtam, hogy egyelőre nincs tovább, hacsak nem kezdek el angolul olvasni.
Érdekes kitekintőt kaptunk a Mítoszok korába, ahonnan sok minden elindult, amely események a későbbi történetekre árnyalatnyi hatással bírnak. Nagyon tetszett a törzsi élet, ami kibontakozott előttem, a hitvilág, a kezdetleges politika, az emberek egymáshoz fűződő viszonya. Véleményem szerint nagyon jó alapok kerültek lefektetésre, amelyeket a későbbiek folyamán remélem, hogy jobban is kibont majd az író.
A szereplők szimpatikusak, bár a kidolgozásukban érzek némi hiányosságot. Raithe és Malcolm párosa számomra nagyon üdítő volt, a kettejük dinamikája kicsit hasonlított arra, amit az író másik párosa korábban már megmutatott. Imádtam a humort, ami időnként jelen volt párbeszédjeikben, sokat löktek egy-egy jeleneten. Másik nagy kedvencem Suri volt, akiért azért spoiler. Nefron felbukkanása szintén hatalmas pozitívum volt, és be kell vallanom, hogy nagyon örültem a karakter ezen oldalának megismeréséhez. Két szereplőt sehogy sem tudtam megkedvelni, ők Arion és Perszephoné… Mindkettejüket szerettem volna lecsapni egy kővel. Vagy inkább kettővel.
Összességében elmondhatom, hogy továbbra is nagyon kedvelem az író stílusát, bár úgy érzem, hogy ebben nagy szerepe van a fordítónak is. Remélem, hogy Michael J. Sullivan tendenciája itt is jelen lesz, és a regényfolyam során a kötetek egyre jobbak, és jobbak lesznek. Bár ez a regény nem lett a kedvencem, de megérdemli az öt csillagot. Nagyon várom a folytatást.


Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Az emberek, azaz a rhunák népe időtlen idők óta az általuk fhreynek nevezett isteneket imádják. Ezek a nagyhatalmú lények legyőzhetetlenek, mesterfokon űzik a mágiát, és a jelek szerint halhatatlanok.
Egy napon azonban megváltozik minden, ugyanis az egyikük egy ember, Raithe pengéjének esik áldozatul. Küszöbön áll a rhunák és a fhreyek közti háború, ami a teljes emberi faj kipusztulásával járna.
Eközben az emberek egyik utolsó települését, Rhen-dahlt katasztrófa sújtja: egy emberevő medve tizedeli lakosait, és maga a főnökük is áldozatul esik neki. Ekkor érkezik meg az erdőből farkasával Suri, az ifjú látó, akit közelgő végromlás látomásai gyötörnek. Sikerül meggyőznie a főnök özvegyét Perszephonét, hogy őrült küldetésre induljanak. Csatlakozik hozzájuk a fhreyek bosszúja és saját istenölői szerepe elől menekülő Raithe is.
Ráadásul a dahlban renegát fhreyek egy csoportja jelenik meg, akiket egy félelmetes erejű mágus üldöz.
A mítoszok korának leáldozott. Felvirradt a lázadás hajnala.

Michael J. Sullivan üstökösként felívelő karrierjét a Riyria-sorozat kirobbanó sikerének köszönheti. A Mítoszok kora egy új, hatkötetes regényciklus első darabja, amelyben a fantasy új generációjának egyik legkiválóbb mesélője tovább építi rendkívül népszerű univerzumát.

Hirdetés