CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Erin Morgenstern: The Starless Sea

Láttam benne a reményt, biztos voltam abban, hogy a „magamat olvasom” kiindulópont és a videojátékok elméletének és gyakorlatának boncolgatása jó vegyítés, együtt ki fognak adni egy ütős koncepciót, mindössze egyetlen dologtól féltem, hogy a forma nehogy leuralja a tartalmat.
Na mi történt?
Leuralta.

A felétől képtelen voltam másnak értelmezni, mint egy Starbucks-kávét szürcsölő millenialokat folyton könyökkel bökdöső, ~ b i b l i o p h i l . v i b e z ~ nevű Pinterest-táblának, és érzem én, hogy ezt, meg a fragmentumokból összeálló, varázslatos és mély történetet nekem, a Starbucks törzskártyás, Tartt- és Grossman-rajongó millenialnak nagyon kéne értékelnem, de istenemre mondom, nem megy.
Viszonylag sokáig küzdöttem vele is meg érte is, mert sok apróság valóban tetszett az első felében, de idővel egyszerűen csak fáradtam tőle, már az nehezemre esett, hogy felfogjam, térben hol és hogyan vagyunk, hogyan mozgunk. Cserébe pedig semmi olyat nem kaptam, amiért megérte volna, sem történetet, sem karaktert, sem bármiféle állítást bármiről – ezeket egyszerűen belefullasztotta az író az #aesthetic-be.

2 hozzászólás

Erin Morgenstern: The Starless Sea

Erin Morgenstern: The Starless Sea

The magical new novel from the bestselling author of The Night Circus.

Zachary Ezra Rawlins is a graduate student in Vermont when he discovers a strange book hidden in the library stacks. As he turns the pages, entranced by tales of lovelorn prisoners, key collectors, and nameless acolytes, he reads something strange: a story from his own childhood. Bewildered by this inexplicable book and desperate to make sense of how his own life came to be recorded, Zachary uncovers a series of clues – a bee, a key and a sword – that lead him to a masquerade party in New York, to a secret club, and through a doorway to a subterranean library, hidden far below the surface of the earth.

What Zachary finds in this curious place is more than just a buried home for books and their guardians – it is a place of lost cities and seas, lovers who pass notes under doors and across time, and of stories whispered by the dead. Zachary learns of those who have sacrificed much to protect this realm, relinquishing their sight and their tongues to preserve this archive, and also those who are intent on its destruction.

Together with Mirabel, a fierce, pink-haired protector of the place, and Dorian, a handsome barefoot man with shifting alliances, Zachary travels the twisting tunnels, darkened stairwells, crowded ballrooms, and sweetly-soaked shores of this magical world, discovering his purpose – in both the mysterious book and in his own life.

Hirdetés