Dominik_Blasir  értékelése


Dominik_Blasir >!
David Gemmell: A Vaskezű lánya

Valahol a regény kétharmadánál járhattam, és nem egészen értettem, miért nem tudok ráhangolódni Gemmellre, amikor @A_Nagy_Levin megírta az értékelését link, és viszonylag pontosan megfogalmazta az én érzéseimet is.
Baltával faragott fantasy – és hát csalódás, ezt muszáj kimondanom. Huszonpár Gemmell-regény után már nem nagyon számítottam arra, hogy meglepetés ér: eddig ugyanis mindig elkapott a stílusa és teljesen belemerültem a történetébe, karaktereinek világába. Most eleinte a melegre gyanakodtam, de akárhogy is néztem, nem nagyon állt össze A Vaskezű lánya.
Gemmelltől sosem állt távol a sword and sorcery, de talán most először éreztem úgy, hogy abba nem tudta elég jól belevinni önmagát. A történet szinte nyersnek tűnik, egymáshoz lazán kapcsolódó epizódok egymásutánja, amit zavaros motivációk, didaktikusnak érződő jellemfejlődések és kötelezően kipipálandónak tűnő jelenetek kereteznek – utóbbit különösen nehéz megélni, mert hiába sikerül jól egy-egy pillanat, ha semmi újdonságot vagy izgalmat nem tartalmaz Gemmell életművét (vagy rosszabb esetben a regényt) illetően. A Brit-sziget kitalált világba koppintása szerintem sok meglepetést nem mutat, noha egy ponton egy egészen váratlan síkra lépünk át (talán még sosem olvastam ennyire s&s stílusú jelenetet Gemmellnél, egyedisége üdítő, hozzá Ballistar drámája pedig kiemelkedően remek volt), epizódszerűsége miatt mégsem ad hozzá a világ hangulatához, amit amúgy is csak a misztikus emberek tudtak igazán fokozni. Ami miatt mégis különleges a kötet, az a női főszereplő – nem épp gyakori Gemmellnél, viszont a megformálása ugyanazt a baltával faragott érzetet kelti, mint minden(ki) más.
Ahogy látom, akár még idén megjelenhet a duológia második fele is – viszont furcsa módon mintha nem közvetlen folytatás lenne, pedig A Vaskezű lánya befejezése (és a regény felénél eltűnő szereplők) mintha erre utalna. Bízom benne, hogy arra már sikerül ráhangolódni.


David Gemmell: A Vaskezű lánya

David Gemmell: A Vaskezű lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A külhoniak serege szétzúzta a felföldieket az aranylápi csatában – végzett legkiválóbb harcosaival és megtörte a szabadnak születettek szellemét. A felföldiek leigázott néppé váltak, és a brutális Gottasson báró uralkodik rajtuk.

Jóslatok szólnak egy eljövendő új vezérről, aki a leghatalmasabb felföldi király, Vaskezű leszármazottja lesz. Egy vezérről, aki lerázza a külhoniak igáját. De csak egyetlen felföldiben csörgedezik Vaskezű vére: Sigarniban, a vad és makacs lányban, aki nem törődik semmivel, csak magával, amíg egy végzetes találkozás a lázadás útjára löki. A Báró katonái vadásznak rá és egy gonosz varázsló jár a nyomában, így Sigarni kénytelen vállalni sorsát… mert ha nem, a halál vár rá.

Hirdetés