Darth_Revan értékelése


Darth_Revan>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Bán Mór (Bán János): Hunyadi: A Hadak Villáma
Az első Hunyadi kötet, melyre csuklóból meg tudom adni az öt csillagot. Az előző kötetekkel se volt túl sok baj, csak a brutalitás és a szexualitás leírásai néhol túlzásba estek. A Hadak Villáma című kötetnél már azt éreztem, hogy ezen leírások aránya pont megfelelő, nincsenek túlbonyolítva, túlrészletezve. Újfent dicsérni tudom a függelékek anyagait. Családi kapcsolatok, kronológia és részeletes szereplő lista. Szükséges is, hisz egy olyan korszakban vagyunk, ahol a különféle történelmi események összeérnek és e mellett a Hunyadi saga most már rengeteg szereplőt mozgat. A felhasznált szakirodalom megint csak imponáló. A fikció és valóság megint szétválasztásra került és az író újra jelzi ezeket a különbségeket.
Végre valahára a cselekmény időrendje is lineáris és nem csapong annyira. Persze ott vannak az 1526-os események Deér Sólyom Istvánnal és Dénessel, de azok már hozzátartoznak a sorozat kereteihez.
Albert király itt is kissé pipogya, tehetetlen alak. Kénytelen megalkudni a nemesekkel és feladni hatalmának jelentős részét. Az külön durva, hogy spoiler Drámai hatásokban is bővelkedik a könyv. Albertet nagyon megsajnáltam. spoiler
Szóval a negyedik kötet csak két évet dolgozott fel, de azt kiválóan tette. Drámai, megható és izgalmas. Érezni lehet a feszültséget a szereplők között. Sok plusz adalékot kapunk a korszakról. A Hadak Villáma kitűnő szórakozást nyújtott. Mindenféleképpen ötös. Amint lehet olvasom majd a folytatásokat is.


Bán Mór: A Hadak Villáma

Bán Mór: A Hadak Villáma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bán Mór nagyívű történelmi regényciklusának negyedik kötete a magyar történelem talán legdicsőbb, s mégis legellentmondásosabb korszakának egyik kulcsfigurája, Hunyadi János szerepét mutatja be a Zsigmond király halálát közvetlenül követő zűrzavaros években.
A kiterjedt történelmi kutatómunkán alapuló sorozat feleleveníti Hunyadi János életének és a Magyar Királyság XV. századi történelmének sorsfordító pillanatait, egybeszőve az ismert tényeket a néphagyomány elemeivel és az írói képzelettel.
Bán Mór eleven és hiteles képet fest a korabeli Magyarországról és Közép-Európáról. Alakjai nem a történelemkönyvekből előhúzott, idealizált hősök, hanem hús-vér emberek, akik elvitathatatlan erényeik mellett néha a legszörnyűbb bűnök elkövetésétől sem riadtak vissza.
A szerző egyedi hangvételű ciklusa egyszerre kíván tisztelegni a magyar történelmiregény-írás múltja előtt, és megőrizve megújítani annak hagyományát.

Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg Albertre száll a Szent Korona. Személye megosztja a magyar nemességet, és a cseh trónért is hadba kell vonulnia a lengyel uralkodó ellen.
A csehországi hadjáratra ígéretéhez híven elkíséri Albert királyt Hunyadi János is, pedig nagyon nagy szükség lenne rá birtokain és Erdélyben: jobbágyai elégedetlenkednek, a városokat és a falvakat török portyázó seregek dúlják, és Hunyadvár is közvetlen veszélybe kerül – benne Szilágyi Erzsébettel és a hétéves Hunyadi Lászlóval.
Noha az adott szó megtartásának és riválisai vonakodásának köszönhetően Hunyadi János és öccse, Iván megkapja a szörényi bánságot, és így a lehetőséget az al-dunai határvidék, a török legfőbb felvonulási területe megvédésére, Hunyadinak választania kell: a családja és saját birtokai, vagy az ország biztonsága, a török megállítása a fontosabb. És ez a választás nagyon nehéz…

Hirdetés