Voorhees értékelése


Voorhees>!
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Ha Abercrombie ezt a könyvet írja meg és publikálja először „A penge maga” helyett, valószínűleg nem lett volna olyan felkapott író, mint így.

Nem mintha hiányzott volna ebből a könyvből bármi is. Van itt árulás, elnyomás, kínzás, menekülés, bosszú, vérontás, és egységes, lineáris cselekményvezetés, mégsem áll össze annyira, mint az Első törvény világa.

Mondanám, hogy a szerzőtől megszokott cinizmus hiánya okozza ezt, de ez nem lenne teljesen igaz. Ebben a könyvben is volt néhány megmosolyogtató poén, de egyszer sem röhögtem fel olyan harsányan, mint tettem azt korábban, az író más könyvei esetében. Ez egy izgalmas, pörgős olvasmány, de az előző művekkel összehasonlítva mégis hagyott maga után egy leheletnyi hiányérzetet.

Valószínűleg úgysem tudnék olyat leírni, amit ne tettek volna már meg az előttem szólók, ezért itt eltekintek a karakterek és a cselekmény értékelésétől. Mindettől függetlenül ajánlom a grimdark műfaj kedvelőinek, bár, ha újra kezdeném Abercrombie műveinek olvasását, inkább ezzel a darabbal kezdenék, úgy töretlenül ívelne fel a színvonal. Azért sokat elmond, hogy ez a könyv így is erős négy csillag. Sok szerző szeretne így írni egy kevésbé erős regényt.


Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó

„Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.”
George R. R. Martin
A Trónok Harca írója

Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobb fiát saját alattvalóinak cselszövése terítette le.
Yarvi, a kisebb fiú, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét.
De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé…

Hirdetés