ppeva P értékelése


ppeva P>!
Ittzés Laura: Nyolc perc

Két dolgot nem kellett volna.
Nekem nem sokkal előtte megint Le Carré-t olvasni.
A fiatal írónőnek pedig a történet helyszínét az 1987-es Magyarországra helyezni.

A Molyon az olvasók többsége legfeljebb bölcsődés volt 87-ben, de sokan még meg se születtek akkor (köztük az írónő is). Ezért nagyon könnyen elhiszik, amikor a hatvanas évek Magyarországára inkább hasonló Magyarországot állítják eléjük, 1987-es címkével. Sokkal élvezhetőbb lett volna, ha nem folyton azon agyalok, hogy ez se így volt, az se így van. Ha mondjuk Titániának és Litániának nevezte volna a két országot, Magyarországot és Németországot. Akkor minden oké, minden a helyén lehet, mert nincs viszonyítás.
Kicsit hasonlított nekem a szocialista magyar kémtörténetekre spoiler.
A „defekál” szót különösen kedveli az írónő – nem számoltam, de gyanúsan sokszor írja le. Miután én… hmmm… egy másik jelentését ismerem*, kicsit nevetgéltem a defekáló ügynökön, aztán megnéztem a további jelentését is. Ezek szerint használják abban az értelemben is, hogy egy kém átáll a másik oldalra? De hogy nemcsak az ügynök, de rajta kívül mindenki, a tizenéves lány is, ezt a szót használta, 1987-ben is, 2003-ban is, az nagyon zavaró, mert nem hihető.
Vannak persze túlzások, logikátlanságok is spoiler, kicsit „mesés” fordulatok, de mindennek ellenére kifejezetten olvasmányosan megírt a történet. Legközelebb talán valami nagyon távoli, kevesek által ismert, vagy kitalált világot kellene helyszínül választani.

P.S. Bocsánat, csalt a szemem (nem is egyszer!!!) – nem defekál, hanem defektál. Így már persze más, de ettől függetlenül még mindig idegesítő volt a szó tömeges használata.

*https://idegen-szavak.hu/defek%C3%A1l

12 hozzászólás

Ittzés Laura: Nyolc perc

Ittzés Laura: Nyolc perc

Hanna harminchárom éves magyar nő, aki a német középosztály kényelmes és biztonságos életét éli Sylt szigetén, egy lakóházzá alakított világítótoronyban. Nyomasztó kamaszkori élményeiről senkinek sem mesél, még a férjének sem. Nincs más vágya, mint hogy pár hónap múlva nyugalomban megszülje első gyermekét.

Egy nap megjelennek a világítótorony körül a német titkosszolgálat emberei. Hanna megtudja, hogy Tobias Müller, a magyar hírszerzés egykori magas rangú tisztje előző este meghalt egy Berlin környéki autóbalesetben. A nő úgy dönt, hogy – férje tiltakozása ellenére – azonnal hazautazik Magyarországra, és felteszi végre azokat a kérdéseket, amelyekre már régóta tudja a választ.