Zanbar értékelése


Zanbar>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Nomádia a nomádoké…..

Bán immáron igazán elemében érzi magát a nomádok uralta végeláthatatlan rengetegben, azok mondái, tradíciói és életképei között. Ebben ismét erős a regény – ahogy az egész sorozat is – ám mostanra nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a végítélet utáni világ, a keletről özönlő mongóólok, és az erődjükből gonoszkodó Hor „templomos” papok szinte csak alibiül szolgálnak ehhez a laza kiránduláshoz, annak veszélye nélkül, hogy túlzott lazaságot a történelmi hitelesség kárára felróhatnák az írónak.
Betekintést nyerünk újabb rejtélyekbe – mondjuk anélkül, hogy a régeiket feloldaná a szerző – ez pedig idővel mind inkább maga alá temeti az effektív történetet, de a Vérszemű csillag veszteség listája után végre pozitív tételeket is elkönyvelhetünk a „jók” oldalán. Fontos megjegyezni, hogy Bán ebben sorozatban nem bánt erősen az árnyalatokkal karakter szinten, sajnos. Ahogy sajnálatos az is, hogy a kötetnek megint csak nincs igazi, önálló főszála és így az olvasó figyelme egyre inkább az érdekes, de amúgy lényegtelen mellékszállak felé fordul, mint a Góliátcsont erődök kurta története, vagy a Csete törzs párbaja és hasonlók.
Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy sokkal jobb lett volna ha négy helyett 2 kötetben adják ki a sorozatot, mert úgy lenne egy fajta le-fel íve, melyet mégiscsak egyben kapnánk meg. Így viszont a Hadak Ura picit alibi, mert annyira készül már a Gadur kapuira, hogy a kötet harmadik harmada voltaképpen az is…


Bán Mór: A Hadak Ura

Bán Mór: A Hadak Ura

A Hunyadi-ciklus szerzőjének nagy sikerű Nomádkirály fantasy-sorozata megújulva, átdolgozott kiadásban kerül az olvasók elé.

Nomádia vadonjaiban mindenre elszánt csapat tör előre titkos célja felé. Fehértemplom romjai között azonban rajtuk ütnek Gadur pokolbéli szolgái, hogy megszerezzék a rég halott uralkodó ereklyéit. A összecsapás túlélőire újabb megpróbáltatások várnak: egymástól elszakítva, ellenséges vidéken kell keresztültörniük a nomád törzsszövetség területére.
Útjukon nemcsak a Hor-papok üldöző harcosaival kell megküzdeniük, de a Holdtenger partján rájuk leselkedő, rég kihaltnak hitt teremtményekkel is. Küldetésük sikerén pedig nem kevesebb múlik, mint Kárpáthia népeinek jövője, a vérszláv hordák ellen vívott háború kimenetele.

A Nomádkirály-ciklus a múlt és a jövő emlékeit elegyítve beszéli el a Kárpát-medence népeinek a Hor-papok uralma ellen vívott háborújának története. Nem létező, mégis ismerős világba kalauzolja az olvasót a szerző, olyan világba, ahol minden helyszín ismerősen köszön vissza ránk. A magyar mondakincs motívumaiból bőségesen merítkező történet egyszerre lélegzetelállító kalandregény, nagyszabású hősi eposz és sötét ecsetvonásokkal megfestett jövőfantázia.

Hirdetés