ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
David Gemmell: A Vaskezű lánya

A vízen túli, rég halott királyra!

De a mágiának is kellenek legyenek törvényei.

– Akkor hát élnek ott emberek?
– Igen, élnek ott emberek. Egy halott világban kapaszkodnak az életbe.

* * *

Vannak pillanatok, amikor úgy érzem, túlcsillagoztam ezt a könyvet, és csak azért élveztem nagyon, mert a másikat, amivel párhuzamosan olvastam, nagyon nem.
Lehet.
De ettől teljesen függetlenül az az igazság, hogy David Gemmel engem rendszerint lenyűgöz, és még egy – önmagához képest – erős közepes könyve is képes fölülmúlni nagyon sok mindent, amit mások összeírtak. Ráadásul A Vaskezű lányát úgy élveztem szinte teljes egészében, hogy a regény első harmadában kifent ásóval tudtam volna agyon csapdosni Sigarnit, annyira idegesített. Hát valljuk be: innen szép nyerni. Szerencsére volt körülötte nem két karakter, akiket már a kezdetektől tudtam kedvelni.
Középkori típusú világba, erdős, barlangos hegyvidékre kalauzol minket a történet, késsel, baltával faragott népség körébe. Valahogy maga a történet is kissé érdes, késsel, baltával faragott. Kisebb-nagyobb ugrásokkal haladt, de nekem nem volt zavaró a szó szerinti folyamatosság hiánya. alaposan bemutatta a hódítókat és a leigázottakat is és a nagyjában csak egész minimális jelenléte volt tényleges fantasynak a sámánok, látnokok, és jó darabig inkább csak emlegetett démonfélék mellé. Az igazi fantasy-csemegét szinte a legvégére tartogatta, de szerintem megérte várni rá.
Leginkább azt hiszem az tetszett, hogy végig éreztem: tudják, mit csinálnak. Ez igaz volt a szerzőre és a karakterek nagy részére is. Persze voltak hibák és tévedések, de egy pillanatig sem éreztem, hogy a történet kicsúszna az író keze közül, és ez kifejezetten megnyugtató érzés volt.

2 hozzászólás

David Gemmell: A Vaskezű lánya

David Gemmell: A Vaskezű lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A külhoniak serege szétzúzta a felföldieket az aranylápi csatában – végzett legkiválóbb harcosaival és megtörte a szabadnak születettek szellemét. A felföldiek leigázott néppé váltak, és a brutális Gottasson báró uralkodik rajtuk.

Jóslatok szólnak egy eljövendő új vezérről, aki a leghatalmasabb felföldi király, Vaskezű leszármazottja lesz. Egy vezérről, aki lerázza a külhoniak igáját. De csak egyetlen felföldiben csörgedezik Vaskezű vére: Sigarniban, a vad és makacs lányban, aki nem törődik semmivel, csak magával, amíg egy végzetes találkozás a lázadás útjára löki. A Báró katonái vadásznak rá és egy gonosz varázsló jár a nyomában, így Sigarni kénytelen vállalni sorsát… mert ha nem, a halál vár rá.

Hirdetés