Mariann_Czenema P értékelése


Mariann_Czenema P>!
Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Ezt az értékelést muszáj vagyok egy kis személyeskedéssel és messzebbről kezdenem, egészen egyszerűen azért, mert én is írtam már egy Vihar átiratot, egy fanfictiont.
Tehát teljesen tisztában voltam az alapművel, legutóbb novemberben olvastam újra, Az elmúlt napok könyvesboltja után. Az is egy Vihar feldolgozás, Atwood művéhez képest is gyenge, holott a Boszorkánymagzat sem tökéletes.

Gondolkodtam azon, hogy mit érzek hiányosnak a Boszorkánymagzatban, és természetes, hogy Atwood meg a Szolgálólány meséje hihetetlenül nagy árnyékot bocsát erre a kötetre. Őszintén szólva, egy ilyen eszméletlenül híres és népszerű regény után nehéz is lehet alkotni, nem irigylem a kanadai szerzőt.
De a Boszorkánymagzat ezen túl is kevés, hiányérzetet okoz az olvasóban; egy jól megoldott, kisujjból kirázott tucatmű benyomását hagyja. (Ez is ismerős érzés, amikor az ember ugyanazokat a kliséket, fordulatokat írja, szív nélkül, automatikusan. Ezért nem lettem író.)

A bosszú kissé hosszúra nyúlt, felesleges és művi volt, szerintem ennyi ember nem is tud titkot tartani, mint amennyit a főszereplő Felix beavatott.
A másik kevéssé tetsző elem pedig a leányával, Mirandával kapcsolatos történetszál volt, túl mesés, földöntúli Felix cselekedeteihez képest.
Maradjunk a biztos 4 csillagban, mert 24 órára nagyszerűen lefoglalta a képzeletemet a könyv ;)


Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Egy neves londoni kiadó kortárs szerzőknek kínált föl megbízást: válasszanak egy-egy Shakespeare-drámát, s ezek témájára írjanak regényt.
Az évtizedek óta népszerű, számos nemzetközi díjjal elismert kanadai író A vihart választotta.
A mű főhőse Felix, egy színházi fesztivál nagynevű művészeti igazgatója, akit riválisa kifúr az állásából. Felix tizenkét éven át remeteként él egy kunyhóban. Vadul lobog benne a bosszúvágy, de hőn áhított vágya A Vihar színpadra állítása is: ezzel akarja új életre kelteni Mirandát, korán elveszített kislányát. Színházi kurzust vezet egy börtönben, és amikor a véletlen útjába sodorja ellenségeit, felvillan a lehetőség, hogy egy csapásra két tervét is megvalósítsa: megrendezheti a darabot, és elégtételt vehet nagyhatalmú ellenségein is.

Hirdetés