FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Neil Gaiman: Anansi fiúk

Történet minden pókok pókjáról, akié minden történet.

Második olvasatra jobban tetszett és felismertem benne valamit, ami újabb olvasásokra ösztönöz – és remélhetően újabb értékek felfedezésére. Eleinte untatott a regény, egy középszerű alak szenvedését, szerencsétlenkedését, gyászát, misztikus eszméléseit láttam magam előtt alakulni, és ez egy csöppet sem vonzott. A mondai utalások is homályosan szövevényesnek hatottak akkor. Aztán másodjára már közelebb éreztem Kövér Charlie Nancy-t (aki nem kövér), kevésbé taszított a karaktere, világosabb volt a történteken keresztüli fejlődése, illetve a testvéri viszonya Pókkal. Érdekessége még e könyvnek az, hogy jobbára a főszereplő a legkevésbé rokonszenves, sőt, nehéz eldönteni, ki is a történet valódi főhőse.

Kapcsolódik a regény az Amerikai istenekhez is, hiszen Anansispoilerról szól, de mind stílusában, mind cselekményében egészen más, nem folytatása vagy előzménye annak. Viszont a mitológiai mélységekbe merülő mesélés, a halandó léttől elrugaszkodott, elvont-bizarr fordulatok és humor egyértelműen rokonná teszik a két könyvet.

Az új illusztrált változat talán a kellemes vaskossága miatt tetszik (jó kézben tartani), a képek egyáltalán nem találtak meg. Túl szürreálisak és elvontak számomra, illetve keveset adtak hozzá a szöveghez. Viszont mindkét borító pompás lett – az első (pókos) az egyszerűsége, a második a kulturális utalások (New Orleans) miatt.

Pék Zoltán továbbra is (a leg)kiváló(bb) magyar hangja Neil Gaimannek.

3 hozzászólás

Neil Gaiman: Anansi fiúk

Neil Gaiman: Anansi fiúk

Kövér Charlie Nancy normális élete abban a pillanatban zökken ki, ahogy apja meghal egy karaokeszínpadon Floridában. Charlie nem tudta, hogy az apja egy isten. És nem is sejtette, hogy van egy testvére. Ez a testvér most bekopogtat hozzá, hogy sokkal érdekesebbé tegye Kövér Charlie életét. És sokkal, de sokkal veszélyesebbé…

Az olvasó Daniel Egnéus illusztrációival, új szerkesztésben tartja a kezében a könyvet.

Hirdetés