Razor SMP értékelése


Razor SMP>!
Dan Simmons: Dermesztő nyár

Simmons Terrorja után egy újabb hibrid-horror művét vettem a kezembe. Míg előbbi történelmi horror volt, addig a Dermesztő nyár az ifjúsági kalandregények és a horror ötvözete. Ráadásul a Terrorral szemben ezt legalább a megfelelő évszakban olvastam.
A regény a fiktív Elm Haven nevű kisvárosban játszódik, a nyári szünet előtti utolsó napon veszi kezdetét, ráadásul ez az utolsó tanítási nap a Régi Központi Iskolában, az épületet végleg bezárják. Ezen a napon vész nyoma „Pufi” Cooke-nak, ám a főszereplő gyerekek ekkor még nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, hisz végre itt a vakáció. Aztán mindegyikük életében szaporodni kezdenek az egyre titokzatosabb, majd egyre félelmetesebb történések, így hát elkezdenek nyomozni, mi is történik az otthonukban, mivel is állnak pontosan szemben.
A regény feltételezem az alapokat illetően – gyerekek kontra gonosz – King Az c. féltéglájára hajaz, de mivel azt még nem olvastam, így nem hasonlítanám a kettőt. Simmons nagyon jó gyerekkaraktereket épített fel, egyikőjük sem hasonlít a másikra, ráadásul mindegyikük érdekes a maga módján. Gyönyörűen átjön a mára már különböző okok – agyonféltés, megnövekedett forgalom, stb. – miatt megszűnt gyerekkori szabadság érzete, ill. a kisváros és a farmok hangulata. Szinte ott éreztem magam a szereplők közt, ahogy a farmház teraszán ücsörgünk, és a végtelen mezőket, kukoricásokat bámuljuk. A regény horrorszála kellően rejtélyes, végig fenntartja az érdeklődést, ráadásul tetszett az egész korokon átívelő felépítése.
Két dolog nem tetszett: alapvetően a féltégla terjedelemmel nem volt bajom, de a végjátékot már kicsit túlnyújtottnak éreztem, de ez még elment. A nagyobbik baj a könyv eleji bevezető, ami egyfajta történeti háttérelemzés – ott említi Simmons a gyerekek terének beszűkülését –, ill. a regény karaktereiről is némi háttérinfó, a keletkezésükről, más regényükben való felbukkanásukról, stb. No, itt Simmons ugyan név nélkül, de elsüti egy karakter sorsát, így amikor a tényleges esemény sorra kerül, már borítékoltam, hogy mi fog történni. Szóval jó tanács: hagyjátok a bevezetőt a végére!

>!
Alexandra, Pécs, 2018
720 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634472384 · Fordította: Babits Péter
2 hozzászólás

Dan Simmons: Dermesztő nyár

Dan Simmons: Dermesztő nyár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGY HAMISÍTATLAN AMERIKAI HORRORKLASSZIKUS, MELY ELÉRI, HOGY TŰKÖN ÜLJÜNK, MINDEN HAJSZÁLUNK AZ ÉGNEK MEREDJEN, ÉS A VÉR MEGFAGYJON AZ EREINKBEN.

1960 nyarán az illinois-i Elm Haven kisvárosában öt tizenkét éves fiú olyan szoros köteléket kovácsol, melyet az élet semmilyen fordulata nem képes szétszakítani. Bringázás a napnyugtában, titkos búvóhelyek az erdőben, egy idilli gyermekkor ártatlan titkai – másból sem áll az életük. Csakhogy a napfényben fürdő kukoricatáblák között olyan események történnek, melyek minden létező módon próbára teszik egymás iránti hűségüket. Amikor az éjszaka közepén megkondul egy rég elfeledett harang, a városlakók tudják, hogy vége a gondtalan időknek. A fenyegető erődként föléjük tornyosuló Régi Központi Iskola szívében, melyet beleng a koporsók mahagóniillata, láthatatlan gonosz támad új életre. Különös és rémisztő események dúlják fel a mindennapokat, terjesztik el a rettegést az egykor oly békés közösségben. Mike, Duane, Dale, Harlen és Kevin ki akarják söpörni a városból ezt az ősi rettenetet, ezért véres háborút indítanak a titokzatos erő ellen, mely az egész éjszakát uralja.

Hirdetés