A_Nagy_Levin P értékelése


A_Nagy_Levin P>!
David Gemmell: A Vaskezű lánya

Faék egyszerűségű fantasy.
Ez lehet dicséret és leszólás is, és mind a kettőt gondolom róla. Gemmel nem kerülgeti, megmondja, mi lesz, és úgy is lesz. A karakterek jelleme egyetlen, alárendelő mellékmondatot nem tartalmazó kijelentő mondatban összefoglalható. A történések egyszerre a sors és a mágia eredményei, ez utóbbi van, és kész. Még a történelmi előképek (római birodalom, skót és ír klánok, Észak-Afrika) a legújszerűbbek, egyébként egyetlen rövid kifejezéssel foglalható össze: vótmár.
Egyszerűen semmi újdonság nincs benne,. sőt Gemmel néha durván, erőszakosan teszi arrébb a történetet, hogy úgy menjen, ahogy elképzelte. A burroughs-i, howardi „nemes vadember” mintáját követő női főhős nehezebben értelmezhető, mint férfi társai, de némi türelemmel kezelhető a dolog. Ráadásul éppen ez a cselekmény hajtóereje, szóval, mindenképpen törődni kell vele. Az is idetartozik, hogy ez a női főhős a Sword and Sorcery-ben, ez izgalmas és újszerű, viszont mellettem elment elsőre, és csak sok utánagondolás után látom benne az érdekességet.
Ezen kívül viszont nekem a kötelezőt hozta a szöveg, úgyhogy – bármennyire is könnyen lehetett olvasni – összességében csalódás volt.


David Gemmell: A Vaskezű lánya

David Gemmell: A Vaskezű lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A külhoniak serege szétzúzta a felföldieket az aranylápi csatában – végzett legkiválóbb harcosaival és megtörte a szabadnak születettek szellemét. A felföldiek leigázott néppé váltak, és a brutális Gottasson báró uralkodik rajtuk.

Jóslatok szólnak egy eljövendő új vezérről, aki a leghatalmasabb felföldi király, Vaskezű leszármazottja lesz. Egy vezérről, aki lerázza a külhoniak igáját. De csak egyetlen felföldiben csörgedezik Vaskezű vére: Sigarniban, a vad és makacs lányban, aki nem törődik semmivel, csak magával, amíg egy végzetes találkozás a lázadás útjára löki. A Báró katonái vadásznak rá és egy gonosz varázsló jár a nyomában, így Sigarni kénytelen vállalni sorsát… mert ha nem, a halál vár rá.

Hirdetés