Noro értékelése


Noro >!
Nora Roberts: Napfogyatkozás

Háziasszony-fantasy regény egy családbarát világvégéről. Megjelenik benne néhány milliárd hulla és egy kedves kiskutya, de mintha a szerző maga sem tudta volna eldönteni, hogy ezek közül melyik a fontosabb, a hangulat szempontjából meghatározóbb. Már az első oldalakon megismerünk egy egész famíliát, amely a második fejezetre gyakorlatilag kipusztul, de a felszínes bemutatásnak hála, a legkevésbé sem tud érdekelni a sorsuk. És ez később sem változik: néha még a főszereplőket is összekevertem, annyira nem volt egyetlen mélyebb jellemvonásuk sem.

A történet lényegében annyi, hogy néhány átlagember összeverődik, és megpróbál felépíteni a romokon egy közösséget. De ez önmagában kevés, mert sem váratlan fordulatok, sem érdemi világépítés, sem egy komolyabb erkölcsi dilemma nem zavarja meg a szappanoperai közeget. Érdemes felkészülni a közhelyekkel zsúfolt, alapigazságokat ismételgető párbeszédekre is. A hősöket fenyegető veszélyek pedig olyan hihetetlen kliséhalmazok, amelyeket alig lehet komolyan venni. Az írónak érezhetően nincs tapasztalata a nagyobb léptékű fizikai konfliktusok (csatajelenetek) leírásában sem, ezek ugyanis kivétel nélkül összecsapottak és nehezen követhetőek.

Az egész hátterében állítólag van valami mágia, de ez körülbelül a deus ex machina szintjén mozog. A varázslók mindig pont arra képesek, amit a cselekmény megkíván, kidolgozottságát pedig annyiban lehet összefoglalni, hogy valami kelta, valami wicca, és egy kis Blair Witch. Hangulatteremtő szerepe a nullával egyenlő.

Végezetül néhány hasznos tanács a könyvből, világvége esetére:
Fosztogatni mindig részletes bevásárlólistával menjünk.
Ha tanyát verünk egy lakatlanná vált házban, az első dolgunk feltétlenül a takarítás legyen.
Ha hibázunk, utána minden második mondatunkba szőjük bele, mennyire sajnáljuk, mert ez egy cseppet sem idegesítő.
Idegenekkel találkozva mindig első látásra tudni fogjuk, kiben bízhatunk, és kiben nem, hiszen aki veszélyes, az úgyis azzal kezdi a társalgást, hogy milyen gaztetteket kíván elkövetni a sérelmünkre. spoiler

15 hozzászólás

Nora Roberts: Napfogyatkozás

Nora Roberts: Napfogyatkozás

„AZ OLYAN KLASSZIKUS VILÁGVÉGE-REGÉNYEKHEZ MÉRHETŐ, MINT STEPHEN KING VÉGÍTÉLETE.” – New York Times Review of Books

Ahogy a világunk véget ér, egy új világ kezdődik.

Egyetlen csepp vérrel mindörökre eltűnik a régi világ. A helyén pedig valami különleges veszi kezdetét…

A Végzetnek nevezik – halálos járvány veszi kezdetét egy szilveszteri éjjelen Skóciában. Sem a vírus, sem a terjedése nem szokványos, és miközben milliárdok betegszenek meg és esnek a kór áldozatául, a túlélők némelyikében különös, váratlan képességek ébrednek fel.
Lana, a New York-i séf, puszta akaratával mozgatni képes bármit. Fred fényt gyújt a sötétségben. Jonah, a mentős, látja azok jövőjét, akiket megérint. Katie pedig, aki ikreket szült, úgy sejti, az új élettel együtt a mágiát is elhozta a világba.
A Végzet azonban mindenkire másként hat. A fény mellett sötét és rémisztő mágia is erőre kap. Miközben a hatóságok az immunisakat és a bűbájosokat keresik, hogy vizsgálatokat végezzenek el rajtuk, Lana, Katie és a többiek elmenekülnek New Yorkból, hogy biztonságos menedéket keressenek. A régi világ letűnt, és új korszak kezdődik.

NORA ROBERTS, A VILÁGHÍRŰ BESTSELLERSZERZŐ ÚJ REGÉNYE
A REMÉNY ÉS VESZÉLY, KÁOSZ ÉS MÁGIA NAGYSZABÁSÚ KRÓNIKÁJA

Hirdetés