Darth_Revan értékelése


Darth_Revan>!
Neil Gaiman: Amerikai istenek

Neil Gaiman: Amerikai istenek
A Sandman után ez volt a következő nagyobb Gaiman élményem. Ez egyben az első regény, melyet a szerzőtől olvastam. A jubielumi, bővített kiadással volt dolgom. Nos, őszintén szólva érdekes élmény volt, de nem avattam új kedvencet. Érdekes, hogy maga Gaiman is leírta, mennyire megosztó lett a saját olvasóinak táborában is ez a könyv. Vannak, akik istenítik és zseniálisnak tartják, míg mások csalódtak benne. Én valószínűleg a középmezőnyt fogom erősíteni, mivel nem tartom gyengének, nem volt csalódás számomra, de a kitűnőtől is messze van. Amikor elkezdtem olvasni az elején még nagyon azt éreztem, hogy ebből egy öt csillagos értékelés születik majd a végén. A sztorinak sikerült magába szippantania. Árnyékot érdekes figurának találtam. És a helyzet, melybe került szintén sok lehetőséget tartogatott. De ahogy haladtam előre, sajnos a sztori a második harmadban kezdett szétesni. A könyv utolsó harmada megmentette a dolgot, az ottani fordulatok és események felvitték újra egy jó regény szintjére a történetet. Gaiman megfogalmazása rendkívül jó. Sokszor művészi és szürreális elemek is keverednek bele. A fordítás kifejezetten kitűnő szinten van. Neil tényleg otthon van a mitológia elemeiben. Ezeket mesterien szövi be a történetbe és egy érdekes képet fest Amerikáról is. Többször rávilágít arra, hogy Amerika valójában nem is létezik, az USA nem más, mint a világ népeinek teremtménye. Ez egy mesterségesen kreált állam. A lakói nagyrészt a világ különböző pontjairól érkeztek, magukkal vitték a kultúrájukat, hiedelmeiket, mentalitásukat. Ez tényleg egy óriási olvasztótégely. A régi istenek megjelenítése jól megtestesíti ezt kulturális kavalkádot. Mondanivalóban nagyon jól megfigyelhető a világ örökös változása, a régi szembenállása az újjal. Ebben az örökké változó és rohanó világban nehéz megtalálni a helyünket. Kvázi Árnyék ezt a szerepet tölti be. Meg kell találnia a helyét a világban. Ez főleg akkor nehéz, ha valaki új életet akar kezdeni. Lehet, hogy van valami párhuzam az Amerikába költöző Gaiman és a főszereplő Árnyék között, legalábbis az útkeresés tekintetében. Az új istenek megjelenése is kitűnően reflektál a mai, modern világunkra. A TV, a telefon, az internet, a technikai fejlődés, a rohanó kapkodó világ…. ezek mindent átformáltak. Kvázi tényleg új isteneket teremtettünk magunknak, melyeket éppúgy imádunk, mint annak idején a bolygó népei a sajátjait.
Érdekes volt, hogy Árnyék valódi neve nem derült ki. Talán ezzel akarta növelni a szerző a misztikusságot. spoiler spoiler
Mindenféleképpen érdekes élmény volt a regény. Kár, hogy a lakeside-i események körül kissé szétcsúszott és ellaposodott. Négyes.


Neil Gaiman: Amerikai istenek

Neil Gaiman: Amerikai istenek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szörnyű vihar közeledik…

Árnyék három évet töltött börtönben, közben mindvégig csak azt a pillanatot várta, amikor végre hazatérhet szeretett feleségéhez, hogy együtt új életet kezdjenek. De mielőtt találkozhatnának, szabadulása előtt néhány nappal a felesége autóbaleset áldozata lesz. Árnyék élete romokban hever, és ekkor a sors egy különös idegennel hozza össze, aki Szerda néven mutatkozik be, és furcsa módon sokkal többet tud róla, mint ő saját magáról.
Szerda munkát ajánl neki, és miközben az események egyre váratlanabb fordulatokat vesznek, Árnyék kénytelen lesz megtanulni, hogy a múlt sohasem hal meg igazából. Mindenkinek, még az ő szeretett Laurájának is voltak titkai, és az álmok, mesék, legendák sokkal valóságosabbak, mint azt korábban gondolta volna. Árnyék számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mindennapi élet nyugodt felszíne alatt különös vihar tombol. Egy háború, amelynek tétje nem más, mint Amerika lelke. Egy háború, amelynek Árnyék hirtelen a kellős közepén találja magát.

A Hugo-, Nebula-, Locus-, SFX Magazine- és Bram Stoker-díjas, világszerte elsöprő sikerű regényt most a könyv megjelenésének tizedik évfordulójára kibővített változatban vehetik kezükbe a magyar olvasók.

Hirdetés