Noro értékelése


Noro >!
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Újraolvasás 2020

Elárulom, hogy Mark Lawrence munkásságával nem barátkoztam meg első látásra: amikor először olvastam ezt a trilógiát, csupán a harmadik kötet győzött meg arról, hogy itt valóban kivételes fantasyről van szó. A Tövisek hercegének első jelenetei szinte egy Fekete sereg paródiára emlékeztettek, a Tövisek Királyában pedig a háttér bemutatását éreztem nagyon ötletszerűnek. Egészben olvasva viszont már egészen más hatást kelt, a Vörös Királynő-regények ismerete pedig szintén hozzáad a nagy egészhez. (A második trilógia nekem sokkal befogadhatóbban mutatta be a világot, jóval érthetőbbé vált benne, hogy mi miért úgy működik, ahogyan. Az mondjuk jó kérdés, hogy ez vajon fejlődés, vagy eleve ez volt a koncepció.) Ennek köszönhető, hogy amikor újra kézbe vettem a történetet – immár a gyűjteményes kiadásban – sokkal jobban tudtam figyelni a hangulatra, előadásmódra, karakterábrázolásra. És le kell szögezzem, hogy érdemes volt.

Nem véletlen, hogy amikor grimdarkról beszélünk, ez a trilógia az egyik, ami mindenképpen szóba kerül. Lawrence ugyanis egy olyan főhőst formált meg, akiről az antihős definícióját is megalkothatnánk off. Jorgnak azonban mégsem céltalan a kegyetlensége, bár eleinte könnyű azt hinni róla. Karaktere még az ezredik oldal után is formálódik, változik, és meglepetéseket okoz az olvasónak. Végletekig öntörvényű alak, de tetteinek vannak értelmes motivációi, idővel pedig egyfajta önvizsgálatra is ráveszi magát, és kimond néhány fájdalmas igazságot önmagáról. Mindezt pedig egészen sajátos hangnemben adja elő, amelynek fanyar humora egyszerre teszi emberibbé, ugyanakkor ha lehet, még nagyobb pszichopatává. Igaz, hogy mellette az összes többi szereplő másodrendűvé válik, de ha azt nézzük, hogy a trilógia részei már-már naplóregényeknek is tekinthetőek, ez végső soron érthető.

A szerző világteremtői képességeit azóta szeretem, amióta rájöttem, hogy mit is csinál tulajdonképpen. Lawrence alkalmasint a második nagy fantasy szerző – Michael Moorcock után – aki megénekli a poszt-apokaliptikus Európát, mint epikus történetek helyszínét, ez pedig már önmagában is egy nagy jó pont. De ennél jóval többet is tesz. Egészen mesteri módon keveri össze a sci-fi és a fantasy motívumokat, nem egyszer egymásba olvasztja a tudományt és a mágiát, amelyek így kölcsönösen egymás okaivá/következményeivé válnak. Nézőpontjára jellemző, hogy gyakran a mágia tűnik természetesebbnek a kettő közül, míg az Építők tudománya marad rejtélyesebb. A történetben feltűnő mágusokat eleinte nem nagyon kedveltem (a nagyon öreg, nagyon bölcs, nagyon rejtélyes varázslókat elavult toposznak tartom), de később kiderült, hogy Lawrence képes testközelbe is hozni a mágiát, méghozzá igen jó érzékkel. Ezek az Esküdöttek (ti. akik elkötelezik magukat valamely mágiaforma felé) ugyanis gyakorlatilag eggyé válnak a valóság valamely aspektusával (például a tűzzel, az álmokkal vagy a halállal), ez pedig egész lényükre hatással lesz, szó szerint más emberré – esetleg valami mássá – válnak. Így pedig már az is érthetővé válik, hogy a legerősebbjeik miért is játszanak úgy a királyságokkal, mint a sakkfigurákkal. Ez egyébként – mármint a bábjátékosoktól való szabadulás vágya – az egész történetfolyamnak az egyik fő motiváló ereje is egyben.

Egyszóval igen bonyolult történet ez – főleg a második résztől kezdődően – ami eleinte talán (sőt biztosan) olyan hatást kelt, mintha öncélúan akarná sokkolni az olvasóit. De nagyon sok benne a rejtett tartalék, amit inkább csak második olvasásra lehet megérezni. Végül még egy megjegyzés a gyűjteményes kiadásról: tény és való, hogy méreténél fogva kifejezetten csak egy otthon eltöltött vakációra nevezhető ideális olvasmánynak, de én mégis nagyon örülök, hogy van kiadó, amely indokolt esetben bevállalja egy 1300 oldalas kötet kiadását off. Megnyugtatásul közlöm, hogy olvasás után sem lett a könyvből „széthullott” birodalom :D

13 hozzászólás

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom

A teljes Széthullott Birodalom-trilógia (Tövisek Hercege, Tövisek Királya, Tövisek Császára) egyetlen, omnibusz-kötetben!

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilenc évesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni… És ez még csak a kezdet.

De bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Jorg Ancrath története minden idők egyik legikonikusabb fantasyjévé vált, Mark Lawrence pedig a zsáner legkiemelkedőbb szerzői között találta magát. Díjesővel jutalmazták, sikere világszerte és hazánkban is lenyűgöző.

Most a magyar olvasóknak ezzel a kedvező árú gyűjteményes kiadással kedveskedünk, hogy azok is megismerhessék Tövises Jorg történetét, akik eddig lemaradtak róla.

A szépirodalmi igényességgel megírt trilógiát, a neves műfordító, Gy. Horváth László (Gépnarancs, A Hobbit, Pi élete stb.) ültette át magyar nyelvre.

Hirdetés