Noro értékelése


Noro>!
Max Gladstone: Empress of Forever

A Kvantumtolvaj és egy jól megírt Marvel mozi keveréke ez az egyszerre intelligens és bombasztikus űropera, ami ezennel előlépett az idei év eddigi legjobb sci-fi regényévé. A milliárdos szoftverguru Vivian Liao átkerül a galaxis távoli jövőjébe, ahol a galaxis minden egyes atomjának megvan a maga digitális lenyomata, az emberek nanotechnológiával a sejtjeikben születnek, és istenként félik a felhőben élő szupervírusokat. Az ismert világegyetem fölött egy poszthumán császárnő uralkodik, aki egész civilizációkat ritkít meg, ha azok túlnőnek egy adott fejlettségi szinten. E kor embere számára a digitális felhő ugyanolyan valóságos, mint az anyagi világ: a legegyszerűbb gépeket ugyanúgy képesek irányítani rajta keresztül, mint a saját testüket. A császárnőnek azonban mindenhez hozzáférése van, még a gondolataikhoz is. Csakhogy Viviannek nincsenek implantok a testében, ezért a jövőbeli technológia számára láthatatlan és érinthetetlen. Ez érthető módon fontossá teszi őt az utolsó ellenállók számára, hősnőnk azonban nem kér a játékszer szerepéből, elvégre a 21. század egyik legfontosabb embere volt a Földön.

A kalandos történet sokat merít az epikus fantasyk eszköztárából, főhőseit pedig egyenesen Vu Cseng-en Nyugati utazásáig lehet visszavezetni. Vivian, a közönséges ember ugyanis emberfeletti hősöket és szörnyeket gyűjt maga köré, és magasabb célt, igazi nemes küldetést bíz e korábban céltalanul kallódó lényekre. Csatlakozik hozzá egy kiborg szerzetes, aki a császárnő technológiáját isteníti; egy pilótaklán barbár leszármazottja, aki még életében nem látott űrhajót, de szó szerint a vérében van a repülés; egy legendás kalózkirálynő, aki kisebb űrflottákat tép szét puszta kézzel spoiler; és egy szürke massza replikátor, aki többet szeretne megtudni az általa elnyelt halandókról. Ezek a bizarr figurák a regény folyamán igazi karakterekké nőnek, kedvelhető és árnyalt szereplőkké, akik ugyanakkor persze eszméletlen képességeiket is bemutatják, valahányszor alkalom nyílik rá. De Viviannek is át kell értékelnie önmagát, hiszen régi énje, a bolygót háttérből irányítani kívánó oligarcha úgyszólván csak nagyságrendjében különbözött új ellenségétől, a galaxis császárnőjétől.

A könyv igazi világteremtő űropera, lenyűgöző háttérrel, folyamatosan izgalmas cselekménnyel, és elgondolkodtató dilemmákkal. Persze én mindent szeretek, ami Gladstone, vagyis az objektivitásom alkalmasint megkérdőjelezhető. De nálam ez egy abszolút kedvenc regény.

3 hozzászólás

Max Gladstone: Empress of Forever

Max Gladstone: Empress of Forever

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A feminist Guardians of the Galaxy—a smart, swashbuckling, wildly imaginative adventure of a rag-tag team of brilliant misfits, dangerous renegades, and enhanced outlaws in a war-torn future.

A wildly successful innovator to rival Steve Jobs or Elon Musk, Vivian Liao is prone to radical thinking, quick decision-making, and reckless action. On the eve of her greatest achievement, she's trying to outrun those who are trying to steal her success.

In the chilly darkness of a Boston server farm, Viv sets her ultimate plan into motion. A terrifying instant later, Vivian Liao is catapulted through space and time to a far future where she confronts a destiny stranger and more deadly than she could ever imagine.

The end of time is ruled by an ancient, powerful Empress who blesses or blasts entire planets with a single thought. Rebellion is literally impossible to consider--until Vivian arrives. Trapped between the Pride, a ravening horde of sentient machines, and a fanatical sect of warrior monks who call themselves the Mirrorfaith, Viv must rally a strange group of allies to confront the Empress and find a way back to the world and life she left behind.

A magnificent work of vivid imagination and universe-spanning action, Empress of Forever is a feminist Guardians of the Galaxy crossed with Star Wars and spiced with the sensibility and spirit of Iain M. Banks and William Gibson.

Hirdetés