Szentinel értékelése


Szentinel>!
Brandon Sanderson: The Emperor's Soul

Ez egy igencsak fincsi kisregény volt. Bár Smirglifi Brendon szereti azt hangoztatni, hogy a történeteinek nincs mondanivalója, azért én mégis úgy éreztem, hogy a The Emperor’s Soulban erős szimbolika működik.

A történet az Elantrisszal megegyező világban játszódik, csak annak egy másik részén (Rózsa Birodalom), és más mágiarendszerrel dolgozik. A történet főszereplője Shai, egy ún. hamisító, aki képes varázserővel hamisítani mindenféle dolgot, legyen szó festményről, székről, asztalról, falakról stb. Egy akció közben elfogják, és börtönbe zárják. Ki akarják végezni, mivel a birodalom törvényei szerint a „hamisítás” tabunak számít, és azonnali halálbüntetést von maga után. Azonban a császár korrupt szolgálói lehetőséget biztosítanak neki arra, hogy megváltsa bűneit: lelket kell hamisítania a császárnak, aki súlyosan megsérült egy orgyilkos merénylete után. Persze Shait nem ejtették a fejére; rögtön tudja, hogy valójában eszük ágában sincs őt elengedni, ahogy arról is meg van győződve, hogy a jegyzeteiből, melyeket a munkája során készít, egy másik hamisító is dolgozik.

Ez a keleties látványvilágú – és hangulatú – történet a művészetet és annak megítélését állítja a központba, mindezt úgy, hogy végig egy izgalmas, intrikáktól sem mentes, feszes elbeszélés marad. Azt szokták mondani, hogy a művészek a mintaképeiket másolva indulnak el a alkotás útján, és ez összecseng a hamisítás tudományával. Shai, mint ahogy a legtöbb művész, maga is büszke, és elismerésre vágyó. Nem imponál neki, mikor a császár egyik embere megjegyzi, hogy valódi művészi vénáját hamisításra pocsékolta, amikor benne annyival több lenne. Shai a hamisítás folyamatát művészetnek érzi, hiszen a lehető legtökéletesebben törekedni arra, hogy a másolat minden részletében megegyezzen az eredetivel, igencsak nehéz feladat. A császár lelkének felépítésére pedig főműveként tekint, de ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkezne saját tudással. A hamisítás tudományát pecsétekkel végzik, melyeket alaposan meg kell alkotni. Egy-egy ilyen elkészítése akár évekbe is telhet, és a háttérkutatás elengedhetetlen hozzá. Shai pedig – különösen a regény vége felé – bemutatja, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.

A The Emperor’s Soul egy olvasmányos, rövid, ám hamisítatlan (badumm-tss) Sanderson történet, mely magyarul A kozmerum titkai című kötetben olvasható. Én egy kötetben olvastam a Legionnel (ez utóbbi már nem tetszett annyira), és érdekes élmény volt kézben fogni egy Gollancz-féle brit Sanderson kötetet. Ezeknek nagyon tetszik a kidolgozása és az eleganciája, és valahogy még passzolnak is Smirglifi világaihoz. Éppen ezért első világbeli dilemmába kerültem. A The Way of Kings beszerzésén is gondolkozom, azonban nem tudom, hogy az eredeti amerikai kiadást rendeljem-e be (Michael Whelan borítója egy nagyon erős érv), vagy inkább válasszam az elegánsabb brit verziót?

1 hozzászólás

Brandon Sanderson: The Emperor's Soul

Brandon Sanderson: The Emperor's Soul

From the bestselling author of the Mistborn Trilogy and co-author of the final three books of Robert Jordan’s Wheel of Time series comes the tale of a heretic thief who is the only hope for the survival of an empire.

Hirdetés