bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
David Gemmell: Éjféli sólyom

Nem tudom, hogy David Gemmell eddig miért maradt ki az életemből, de ezután a második kötet után úgy érzem, hogy mindent olvasni szeretnék, amit valaha is írt. Azt hittem, hogy Connavar történetét nem lehet felülmúlni, de jelentem, sikerült. Az Éjféli sólyom minden sorát imádtam.
Átok gyorsan a kedvenc karaktereim közé küzdötte magát, és sokkal szimpatikusabb lett a számomra, mint az édesapja. A mellékszereplők csodásak, jó volt újra találkozni a korábban megismert alakokkal, és új szemszögből is megismerni őket. Gemmell karakterábrázolása nagyszerű; néha igazán nehéz eldönteni, hogy kinek a pártjára kellene állni, mert az író eléri, hogy a negatív szereplőkkel is szimpatizálni kezdjünk.
Számomra ez a kötet sokkal mozgalmasabb volt, mint az első. Úgy érzem, hogy Átok nagyobb utat járt be.
A stílus még mindig lehengerlő. Oda-vissza-keresztbe vagyok a történelmi párhuzamokért, a hitért, a világfelépítésért. Ó, és a csatajelenetek! A csatajelenetek úgy vittek magukkal, mintha én is ott lettem volna – borzongás, félelem, izgalom. Itt aztán nem lehet leállni.
Újabb kedvenc született.

7 hozzászólás

David Gemmell: Éjféli sólyom

David Gemmell: Éjféli sólyom

Az epikus történet egy ifjú esküvésével veszi kezdetét: „Mondd meg neki, hogy egy napon kivágom azt az ocsmány szívét.” Aki mondja, nem más, mint Átok, a Fattyú, a Farkasfejű törvényen kívüli. A hűtlenségből fogant ifjú, akinek neve maga is romlást jelent, a riganték harcosai között nevelkedett. Azok sokra tartják harci képességeit, de félnek a szívében dühöngő erőszaktól.

Tizenhét évvel születése után, saját magára rótt száműzetése során Átok igazi patkányfészekbe kerül: a hatalmas Kővárosba. Itt, ahol a gladiátorok a megélhetésért ölnek, a Karmazsin Papok megteremtették rémuralmukat, annyi rosszindulatot és gyűlöletet hintve el, ami több száz életen át is kitarthat. Ám itt élnek a szorongatott Fakultusz hívei is, akiket a titokzatos Fátylas Úrnő vezet, és akik megpróbálják a szeretet filozófiáját gyakorolni.

A végső bosszúra törő Átok arra készül, hogy csatlakozzon a Kőváros mítoszát elpusztító ütközethez. A vérontás napjai egyre közelednek, és a legyőzetlen harcos király – Connavar, a legendás Démonpenge – fiának harcolnia kell, hogy megmentse világát.

Az Éjféli Sólyom tovább szövi a riganték lenyűgöző meséjét, mely a Kard A Viharbannal kezdődött, és megerősíti azt, hogy David Gemmell a heroikus fantasy egyik leglebilincselőbb kortárs alkotója volt.

Hirdetés