FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly>!
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

Külcsin, első benyomások:
Védőborítóját leginkább gumitapintású papírhoz tudnám hasonlítani, nekem nagyon fura. Idegen nyelvű könyvek és a Képkockás X-Men képregények sima puhafedeleként már volt hozzá szerencsém, ott nem zavart. De például az új Stephen King könyv védőborítója is ilyen. Olyan érzés, mintha beleragadna minden por (pedig nem, sőt, az esetleges ujjlenyomatokat is könnyebb letisztítani róla). A könyv más kulcsos emlékeket idéző előzéke és fejezetdíszítései viszont határozottan hívogatóak voltak. Szóval a romantikus meg LMBTQ címkék ellenére bátran vetettem bele magam az olvasásba. A végére kiderült, hogy az utóbbinak alig volt jelentősége.

Belbecs:
„Mesélj nekem egy történetet!”

Legalább hat különleges könyvet és megannyi apróbb mesét rejt ez a kötet. Erin Morgensten elbeszélésmódja a Végtelen Történethez hasonló hangulatot ébresztett már néhány oldal után is: azonnal bevont és elevenen megjelenített minden részletet. Egyszerű mondatok, rövid bekezdések, ám neuronbizsergetően jelentőségteljesek. A hatás végig megmarad, sőt, befogadhatóbb az egyetemista Zachary szemszöge, mint egy általános iskolás Barnabásé. A hétköznapi világban játszódó része kellően modern a popkult utalásokkal és a videojátékos-virtuálisvalóságos szállal. A nem hétköznapi része pedig legalább olyan mélységes, sokrétegű és jelképgazdag, mint Michael Ende Fantáziája.

Magával ragadott a mesélői varázs. Nem számított, hogy váltogat a helyszínek, idősíkok, szereplők és történetek között, hogy jelképeket és rejtélyeket vonultat fel, hogy csak lassan körvonalazódik, ki is a könyv hőse. Az igazi főszereplő amúgy is az Olvasó – rám várt, hogy összekössem a pontokat, megfejtsem a talányokat, átlépjek a Tükrön!

Bírálnivaló:
A fordítás mesésen szép nyelvezetű, alig tűnnek fel a hiányosságok. De kíváncsiságból belenéztem az eredeti szövegbe, és kiderült, hogy a fordító sokat egyszerűsített rajta, szavakat, mondatrészeket hagyott ki vagy értelmezett át, alakított a stíluson, a videojátékos utalások elsikkadnak vagy suták, néhány szerencsesüti-is-lehetett-volna mondat kihunyt mielőtt felragyoghatott volna. spoiler


Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

A rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos föld alatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, valamint egy gyönyörű, csillagtalan tenger.

Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

Erin Morgenstern új regénye arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A Csillagtalan Tenger egy könyvrajongókhoz írt szerelmes levél. Álomszerű és nyugtalanító, tele érzelmekkel, rejtéllyel és szenvedéllyel.

Hirdetés