Nevox értékelése


Nevox>!
Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Egy trilógia második kötete mindig kockázatos, hiszen vagy egy teljesen átvezető érzete van, vagy pedig annyira el akar térni az első résztől, hogy nem találja a helyét, esetleg ugyanaz lesz, mint az első könyv. Na a Pengék Városa simán jobb, mint az első rész, holott azt is nagyon szerettem. a főszereplő itt most a már első kötetből is megismert Mulagesh tábornok lesz a főszereplő, aki jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, amikor az új miniszterelnök, Shara kérésére visszatér és egy eltünt ügynök, illetve a hirtelen felbukkant szupervezető anyag eredetét kinyomozza Vúrtyavasztán városában Vurtya istennő városában. A háború és a halál istennője meghalt, így a hozzá kapcsolódó csodák is elvesztették erejüket, mégis, egyre furcsább és furcsább dolgokra derül fény a nyomozás során. Kémtörténet ismét az alap, azonban egy ruban fantasy-hoz és egy sima krimihez képest meglepő témákat hoz be, mivel megtudjuk Múlagesh múltját, a poszt-traumás stressz eredetét, és olyan erkölcsi, morális kérdéseket vet fel, mint az egykori elnyomotak és elnyomók szerepcseréje, a kulturális hegemónia jogossága, van-e bármi alapja egy nép teljes múltjának eltörlésének és persze szépen kibontja a világot, elmélyülünk az egykori istenek szerepében és egymáshoz való viszonyukban valamitnt végigvonul a könyvön a háború borzalmainak árnyképe, mennyire jogos és indokolt bármilyen háború és lehet-e egy katonának megőrizni a saját morális értékrendjét, egyáltalán a józan eszét, képe-e bárki elviselni azt, ami a háborúval együtt jár.
Felbukkan Sigrud , de itt még csak mellékszereplő, a főszereplő mindenképpen Múlagesh, akinek jellemét még jobban megismerjük és alapvetően valamennyi szereplő jellemábrázolása nagyon jól sikerült.
A történet izgalmas éa az elejétől a végéig átgondolt, minden kis apró részlet a helyén van, a könyv a saját jogán is kiemelkedő.
Nagyon érdekes a világ, amit ügyesen mutat be Bennett, emellett az akció jelentek is emlékezetesek. Azt mindenképpen meg kell említenem, hogy az is tetszett, hogy a főszereplő nem egy 19 éves ifjonc, hanem egy ötvenes nő, ami persze szervesen egybefonódik a történettel.
Összességében nagyon nagy élmény volt a második rész is:)


Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Robert Jackson Bennett: Pengék városa

Egy emberöltővel ezelőtt Vúrtyavasztán városát a háború és halál istenének erődjeként ismerték. Olyan félelmetes, természetfeletti őrszemek származtak innen, akik milliókat öltek meg és igáztak le. Mára Vúrtyavasztán azonban romokban hever, az istene halott. A nemrég érkezett hódítóknak a hely nem több az értelmetlen vallásos erőszak és véres felkelések terméketlen földjénél.
Nem is lehetett volna Turjin Mulaghesh kormányzót – a bulikovi csata istenkáromló hősét, az állítólagos háborús bűnöst, a hadirendbe felállott miniszterelnök hű szövetségesét – büntetésként rosszabb helyre száműzni, ahol eltöltheti az utolsó napjait nyugdíjazása előtt, hogy aztán a feledés homályába vesszen.
Legalábbis ez a tökéletes fedősztori.
Az igazság viszont az, hogy a kormányzó még egyszer utoljára szolgálatba áll, hogy a végére járjon egy olyan felfedezésnek, ami örökre megváltoztathatja – vagy elkárhoztathatja – a világot. Sok veszély leselkedik rá, és nemcsak a múltból előtörő saját szellemei miatt kell aggódnia, hanem azok miatt is, akik a túlvilágban ragadtak, miután az istenségek eltűntek. Vajon a lelkük nyugodtan pihen a halál földjén, vagy esetleg valami szörnyűségre készülnek?

Hirdetés