FélszipókásŐsmoly értékelése


FélszipókásŐsmoly>!
Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története I.

"Valamikor, már miután a tengerek elnyelték Atlantiszt és mielőtt az árják fiai megjelentek, kíméletlen, zord idők jártak a földön. Egy kor, melyben Conan rendeltett arra a sorsra, hogy viselje Aquilonia ékes koronáját gondterhelt homlokán.

Egyedül én, az ő krónikása ismerem történetét. Hallgasd hát figyelmesen e hős kalandos életútját…" link link

Megannyi gyűjtemény után Robert Ervin Howard Conan-történetei is kiadásra kerültek két kötetben a Szukitsnál, egymás után időrendben elhelyezve, vázlatokat, szinopszist. Külön öröm, hogy az első végére a hybóriai kor térképét, a második kötet végére pedig életrajzot tettek. Ez utóbbi bepillantást enged korai sikereibe és életének tragikus végébe (30 évesen öngyilkos lett). Halála után kapta csak meg igazán a neki járó figyelmet és megbecsülést. Könyvtárát, beleértve az írásait tartalmazó magazinokat, édesapja a Howard Payne Főiskolának (ami nem Kollégium, ahogy a kötetben szerepel! :D) adományozta, ám kilenc hónapra rá visszavette az összeset, mert rongyosra olvasták. Posztumusz megjelentették vázlatait, szövegeit – gyakran átszerkesztve, kiegészítve, újraírva, szerzők sokasága által új történetekkel, képregényekkel bővítve. „Így hát harmincöt évvel teremtője halálát követően, Howard hatalmas kimmériaija pénztermelő üzletággá változott.” – fogalmaz az utószóban Stephen Jones.

Összességében nagyszerűnek tartom, hogy megjelent ilyen szép nagyalakú rendezett kivitelben, nem kell annyi kötetet összevadászni, hogy folytonosságában, ismétlődések nélkül élvezhessem a kegyetlen kimmériai kalandjait. Imádom a kronológiai olvasást, még ha a szerző életében nem is létezett még hivatalos időrend belőle.

A hybóriai kor
Ez az áltörténelmi esszé győzött meg róla, hogy beszerezzem a szerző többi művét is (amit a Delta Vision gondos szerkesztői munkával, ráadás jegyzetekkel együtt jelentet meg, Kornya Zsolt fordításában a MesterMűvek link sorozatban – egyelőre Conan még nem kerül sorra, de öröm lenne egy kritikai kiadás ebből is). Rajongok a letűnt civilizációkért, amik Conan világának hátterét is adják (Hyperborea, Atlantisz, Thule, Turán, Valúzia stb.), ezért imádom Mignola műveit is annyira. Jelentőségét tovább növeli, hogy Howard egy 1933-as levelében megemlíti: a kezdeti Conan-történeteket talán természetfölötti erők ihletésére írta. link

Ymir leánya
Eredetileg feltehetően nem Conan történetnek készült, hanem Akbitanai Amra főszereplésével írta meg. Címe sem óriást, hanem királyt említett. Ez nem kellett a Weird Tales-nek, így egy amatőr fanzinban jelent meg „Észak istenei” címmel; a Conan-féle változat – immáron A déróriás lánya címmel (off) – csak 40 évvel Howard halálát követően került nyomtatásba. Szinte egyetlen jelenetet mesél el: Conan északon, a hó és jég birodalmában küzd vanaheimi harcosokkal, majd egy természetfölötti jelenés tanúja lesz (feltűnik előtte Ymir leánya, akire a barbár jól rágerjed spoiler, és az menekülni kezd, óriásokat hív segítségül, de Conan egytől-egyig kardélre hányja őket). Szerintem jó bevezető, harcok és misztikum remek elegyével.

Az elefánt tornya
Az ifjú főhős tolvaj-barbár szerepében mutatkozik be: egy őrzött toronyból szándékozik ellopni a kincset. Varázslat, ősi istenek, látomás, egy kis zsiványkodás itt, egy kis kardoskodás ott. Egyszerű és jól megírt történet. Szórakoztató. off

Nergal keze (töredék), Ormány a sötétben (vázlat), Tombalku dobjai (vázlat)
Hát ezek tényleg csak töredékek, befejezetlen alkotások. :( Többnyire be sem indul még a cselekmény, máris végük szakad.

Holtak csarnoka (szinopszis)
Szinopszis, vagyis történetterv, egy ötletmag. Érdekes, de mivel nem bontotta ki rendesen, megítélni sem igazán lehet, hogy mi lett volna belőle.

Isten a szarkofágban
Conan egy gyilkosság gyanúsítottjává válik. CSI: Hybóriai helyszínelők – egy csipetnyi természetfölötti misztikummal és remek csattanóval.

Zsiványok a házban
Érződött, hogy nagyon helyén van minden (Howard újrafogalmazás nélkül írta meg), kellően szellemes, lendületes és meglepően fordulatos. Conan barbársága (durva, mégis méltóságteljes) először ebben a írásban tűnt igazán hangsúlyosnak (előtte megtermett, de kecsesen, párducügyességgel surranó tolvaj oldalát emlegették). Már-már azt hittem, ez is újabb szörnycsapdosós rész lesz, de kellemesen csavart rajta egyet.

A fekete tengerpart királynője
A kötet esszenciáját sűríti magába és bontja ki egy káprázatos kalandban. Vegytiszta ponyva hangulat kegyetlen kardozással, kecsegtető kincsekkel, kísértetvárosban kuporgó kreatúrákkal, kacér kalózkirálynővel. …és Conan in Love! :D

Elveszett asszonyok völgye
30 évvel Howard halála után jelent csak meg, mert az eredeti kiadó szerkesztői viszolyogva utasították el szadista és leplezetlenül pornográf motívumai miatt. A (fehérbőrű) női főszereplő szexrabszolgának ajánlja fel magát Conannek, ha lemészárol egy egész (feketéklakta) falut. Gyanítom e némi rasszista színezet miatt is halogatták a kiadását. Alapvetően elég brutális történet, de meglepett a végén spoiler.

A fekete idegen
Ez is egy érdekes utat bejárt mű, első változatát visszadobták, Howard átírta egy XVII. századi ír kalóz hőssel, majd 1953-ban L. Sprague de Camp visszaírta Conan-történetre (A Tranicos kincse címmel jelent meg), és végül csak 1987-ben látott napvilágot az eredeti. Conan a piktek földjén jár (illetve menekül vad hordáik elől), Ez a mondhatni már kisregény hosszúságú, de igencsak változatos, pörgős, cselekményközpontú írás, különféle hybóriai népekkel, kincsvadász kalózokkal, egy gaz gróffal, kegyetlen játszmákkal. Illetve az egyetlen, amit Sámi László fordított a gyűjteményből.

A fekete kolosszus, Szülessen boszorkány!, Árnyak a holdfényben
Kedvencek mind novellaként, mind képregényváltozatként: link

Árnyak Zambulában
Turáni vidékre repítő kannibál-történet (eredetileg a cím is utalt volna rá, Zambula emberevői). Ismét feketebőrű törzsi alakok a gonoszok. Látványos jelenet benne, amikor Conan és a kosalai Baal-pteor megküzd egymással, puszta kézzel, izom izom ellen a birkóznak. A kimmériai eddig még nem került olyannal szembe, aki markával roppant el embernyakakat. Ha a küzdelem nem is, de a történet meglepően végződik.

A vasördög
Turáni vonatkozású, de ez sivatagi helyett egy tengeri kaland, méghozzá kozákokkal, akiknek Conan ekkor a vezetője. Elég sok közös vonása van az Árnyak a holdfényben című írással, de ez számomra egzotikusabban hatott a szereplők sokféleségével, jobban mozgatta a képzeletemet az ősi istenség és a „varázstőr”. off

A fekete kör népe
Hősies fantasy jellegzetes conani ponyvás alapokkal, de azért gazdagon hintve fekete mágiával. Howard eredeti írásai közül csak ez játszódik az indiai közegre emlékeztető Himelian hegységben (kb. a Himalája hybóriai változata lehet). Megjelenésének korában (1934) igen jövedelmező közönségkedvencnek és határozottan ihletadónak bizonyult: később több szerző bővítette a térség „mitológiáját”.

A végzet árnyéka
Sötétebb, nyomasztóbb hangulatú novella, mely sivatagi környezetben és egy titokzatos szellemvárosban játszódik. Conan legyakandó ellenfelei ezúttal stygiai boszorkányok és egy óriási varangy-istenség. Itt szerepel először a különös álomba bódító – akár halálos méregként, akár mágikus eszközként is alkalmazható – virág, a fekete lótusz, de a második gyűjteményes kötet több írásában is visszatér, sőt Lovecraft követőinek ötlettárába is átkerült.


Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története I.

Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története I.

A történelem előtti idők képzeletbeli korszaka, egy rég feledésbe merült, ám ősi nevekben és eltorzult mítoszokban máig fennmaradt kor elevenedik meg kötetünk lapjain. A mágia és boszorkányság, az ősi fajok hanyatlásának és az emberiség felemelkedésének ideje ez, melyben egy hatalmas erejű, kimmériai barbár kalandjait követhetjük nyomon az északi jégmezők fagyos pusztaságaitól Aquilónia trónjáig. Robert E. Howard máig legnépszerűbb alakjáról közel 30 történetet írt, melyek most új kiadásban kerülnek az olvasó kezébe:
összegyűjtve, hiánytalanul, időrendi sorrendbe szedve, egy 2 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és a Conan-történetek kedvelői számára egyaránt meglepetés lehet kiadásunk következetes szerkesztése és lektorálása. A befejezett novellák mellett helyet kaptak a kötetben Howard félig kidolgozott írásai és egyetlen töredéke is, továbbá egy történeti esszé, melyben a szerző részletesen bemutatja a hybóriai világot és annak népeit. Az eligazodást térképmelléklet segíti és könyvünk igazi különlegességként tartalmazza az író Kimméria című versét is.

Hirdetés