Voorhees értékelése


>!
Voorhees
Arthur D. Howden Smith: Szürke Hajadon

Arthur D. Howden Smith: Szürke Hajadon Egy kard korokon átívelő története

Úgy fogtam bele ebbe a könyvbe, hogy fogalmam sem volt, mit is keres a Mesterművek sorozatban. Mivel gyakorlatilag teljesen ismeretlen, inkább újságíró, mint író szerző tollából származnak az elbeszélések, akiről még az interneten is csak rendkívül kevés információ fellelhető. Utólag azért ismét meg kell emelnem a kalapomat a Delta Vision előtt, hiszen egy olyan összefüggő novellafüzért tettek le az olvasók elé, ami kétségkívül megérdemli a bizalmat.

Kornya Zsolt zseniális előszavát követően nyomon követhetjük Szürke Hajadon, a kard történetét a kovácsolásától kezdődően számtalan csatán át – bár talán pontosabb lenne a vérontás kifejezést használni. A kard ugyanis mindig mohó, rendkívül szomjas, és örökké hűtlen. Olyan, mint a macska, ahhoz húz, aki épp a legjobban kielégíti a vágyát.

A történetek változó színvonalúak, felépítésük nagyjából hasonló: egy hosszabb, és néhol kissé vontatott bevezetőt követően van egy egészen izgalmas csata, ami megemeli az olvasó adrenalin szintjét. A könyv erőssége, hogy jól szemlélteti s különböző történelmi korok eltérő jellemzőit a harc lefolyását és a fegyverek alkalmazását illetően. A küzdő felek motivációi is rendkívül eltérőek lehetnek. Találkozunk hódítóval, vallási fanatikussal, rablóval, és mindenkiben egy a közös: csak a halál választhatja el őket a pengétől, amely sebezhetetlenséget biztosít számukra a csatában – legalábbis másik pengétől.

Howden Smith történelmi ismeretei mélyek, alaposan tanulmányozta a különböző korok hadászati jellemzőit. Az írások rövid terjedelme ellenére valamennyire kimunkálja a szereplők jellemét, az olvasó egyértelműen el tudja dönteni, kivel szimpatizál és miért. Néhol kicsit terjengős az elbeszélése, ezért az értékelés inkább négy csillag.

Összességében élvezhető és színvonalas írásokat tartalmaz a kötet, megéri neki bizalmat szavazni, a kikapcsolódásra és könnyed ( bár kissé véres) szórakozásra vágyó olvasó most sem fog csalódni.

Számomra a leginkább aktuális és félelmetes novella A sivatagi lovas volt. Most is kiráz tőle a hideg. Olvassátok el, meg tudjátok miért.


Arthur D. Howden Smith: Szürke Hajadon

Arthur D. Howden Smith: Szürke Hajadon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Szürke Hajadon legendás kard. A fáraók legnagyobbikának készítették, de látta Görögország felemelkedését és Nagy Sándor szerencséjének végső dicsőségét is. Szemtanúja volt Róma nagyságának és pusztulásának, visszafogta az iszlám nép előretörését, aztán megismerte az Újvilág szülési fájdalmait és az Óvilág végső szenvedését. Történetében széles hézagok tátonganak, hiszen generációról generációra sírboltokban és sírhalmokban rejtőzött, vagy zord nyugalomban függött fegyvertárak falain. Ám időről időre, amikor az emberek háborúba keveredtek, buzgó kezek nyúltak érte, hogy a csaták élvonalában lengessék meg ragyogó pengéjét. Amint azt valamely középkori gazdája karcolta a kemény, szürke acélba:

Szürke Hajadon – tisztelnek
A Halál sem hagy el engem

Az amerikai újságíró, regényíró és történész, Arthur D. Howden Smith (1887–1945) kilenc írása először a Popular Publications’ Adventure Magazine oldalain jelent meg. Idővel kötetbe rendezték őket, hogy méltóképp mesélhessék el a Szürke Hajadon korokon átívelő, lenyűgöző történetét.

Hirdetés