Nevox értékelése


>!
Nevox
Brian McClellan: A birodalom bűnei

A Birodalom bűnei-vel egy spinoff sorozatot indított útnak McClellan, ami sok hasonló trilógiát befejező írónak szokása, ha nem igazán akarja ugyanazt a szereplőgárdát továbbvinni, de a világtól nem szeretne elszakadni.
A főszereplő itt Vlora, mellette Olem, akik az előző sorozatból ismerősök lehetnek és Michael Bravis a Feketekalapos ügynök, valamint Styke az Őrült lándzsás, aki hamar személyes kedvencemmé lépett elő. Jót tett, hogy egy új kontinensen és véárosban játszódik a cselekmény Fatarasztában, amiről a trilógia során számos utalást hallottunk és itt harcolt Tániel a KEz uralma ellen. Fatarasztát a Kilencek gyarmatosították és a palo őslakosok hol kevésbé, hol jobban betagozódtak az új államrendbe, amit Lindet kancellár asszony irányít a Feketekalaposok nevű titkosrendőrséggel.
Természetesen itt is felbukkan valamilyen ősi titkos tárgy, az istenő, valamint megindul a nyomozás a palo ellenállás titokzatos vezetője ellen, aki a vidéken erőteljes felkelést szít az állammal szemben és a fővárosban, Szárazparton is összeesküvést sző a kancellár ellen. Jól ábrázolja, hogy a palók sérelmei jogosak és valóban másodrangú állampolgárok lettek a saját hazájukban, ugyanakkor nem lehet egyértelműen nemes felkelőknek minősíteni őket, figyelemmel arra, hogy ismét a leghangosabb, legradikálisabb csoport került vezető pozícióba közülük. Styke szála nagyon érdekes, izgalmas, szerethető, klasszikus veterán katona akivel könnyen tud azonosulni az ember, lévén egyenes és a jó értelemben vett egyszerű világlátása van. Emellett az ő múltjáról tudunk meg legtöbbet, így jobban átérezzük a helyzetét.
A kötet első fele egy nyomozás a pamflet készítője ellen, akinek identitása kellemes meglepetés, majd átvált egy nagyszabású, sokkal inkább az első trilógiához hasonló nagyhatalmi játszmákkal tarkított háborúba. Összességében jobban megírt, ügyesen feszes tempóban megszerkesztett történet, jó karakterekkel, és jól adagolt fordulatokkal, noha érződik rajta, hogy egyfajta pilot-jelleg, felvezetés valami nagyszabású történethez. Felhelyezi a bábukat az új terepasztalra és ezt nagyon jól teszi. A csatajelenetek ismét átlagon felüliek, megint jól működik flintlock fantasy-ra jellemző mágia, a végén megint hatalmas ostromjelenetet ír le, három -vagy több-helyszínen.
Szigorúan a Lőpormágus -trilógia után szabad olvasni, mert méretes spoilereket vet oda mellékesen a könyv alatt, és bár nem kapcsolódik a történet annyira, mégis teljes élményt csak így adhat. A három nézőpontkarakter mellé az epilógusra bejön egy negyedik melynek én a magam részéről szerfölött örültem. Kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a cselekmény gyakorlatilag egy városon belül , Szárazparton játszódik, ami persze jól működik, de jól érződik , hogy McClellan Sanderson köpönyegéből bújt elő.
Összeségében nagyszerű könyv, személy szerint úgy vélem, hogy összeszedettebb, mint a Lőpormágus sorozat, érezhető, hogy McClellan fejlődött. Akinek tetszik Sanderson, vagy az Isteni városok sorozat, esetleg az Árnyháborúk sorozat ezt se hagyja ki.


Brian McClellan: A birodalom bűnei

Brian McClellan: A birodalom bűnei

„Hiába az elsöprő túlerő – a lőpor és a vér legyőzhetetlen!”

Fatraszta nem túl nyugodt hely: bűnözők, szerencsevadászok, vakmerő telepesek és az ősidők relikviái után kutató mágusok végső állomása a vadon kapujában. Csak a kancellárasszony vasakarata és a titkos rendőrség acélos ökle tartja egyben az országot – egyelőre. Az elnyomott nép és a nagyhatalmú birodalmak szorítása egyre erősödik.

A fővárost, Szárazpartot fenyegető felkelés ellen ármánnyal és fegyverrel egyszerre lehet csak küzdeni. A feladat súlya három megbízott vállát nyomja: a simlis ügynök, Michel Bravis, egy jogtalanul elítélt, verhetetlen háborús veterán, Őrült Ben Styke és a lőpormágus zsoldostábornok Vlora Flint képezi az utolsó védvonalat a káosszal szemben.

Amikor egy ásatás során ősi, felfoghatatlan hatalmú monolitra bukkannak, a szárazparti vezetésnek rá kell döbbennie, hogy a lázongás volt a legkisebb problémája…

Egy szenzációs új trilógia nyitánya a népszerű Lőpormágus-világban!

Hirdetés