donzella P értékelése


donzella P>!
Angus Watson: Zengő vas

Az első részt követően volt benne öröm is, üröm is.

Továbbra is lazán olvasós fantasy kategória, ezzel még nincs semmi baj. Viszont, ami az első kötetben nem feltűnő, vagy megbocsátható, itt erőltetett.
A korábbi megszokott, a történesek pár hét alatt lezajlanak – a kapcsolatok nem mélyülnek el igazán, jellemrajzok stb… – nem állja meg a helyét. Csupán azért mert ez a rész éveket ölel fel. Nehezen hihető, hogy felnőtt emberek, évekig ugyanabba lelki-érzelmi ponton ragadnak (a szó legszorosabb értelmében), az nem árnyalódik, változik.

A történet nagyjából 2/3-ban, mintha a szereplők elmentek volna szabadságra, persze történik ez-az (mondjuk pár népet kiírtanak), de érezhető, hogy ez csak előkészítés, vagy éppen a világ brutalitását hivatott bemutatni.
A maradék 1/3-ban pedig beindul a darálás, kicsit sem örültem, hogy – igyekezve spoilermentesen fogalmazni – olyan szereplők tűntek el a színről, akik hozzáállása, fanyar humora, vagy világlátása kifejezetten színezte a történetet, miközben olyanok kerültek felkarolásra az író részéről, akik igencsak megérettek a „jobblétreszenderülésre”.


Angus Watson: Zengő vas

Angus Watson: Zengő vas

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vezérek a háború lángjaiban kovácsolódnak.

A vaskor harcosai, Dug és Lowa sikeresen elfoglalták Maidun várát, és felszabadították a rabszolgákat. Most azonban fordul a kocka, és nekik kell a védők oldalán harcolniuk.

Galliából római invázió közeleg, ám ahelyett, hogy összefognának, és egyesült erővel védenék meg otthonaikat, a briton törzsek inkább egymás ellen fordulnak – Maidun pedig könnyű célpontnak számít a szemükben.

Mindeközben Lowa kémjei beszivárognak Galliába, akik rájönnek, hogy a rómaiak sorai közt brit druidák is vannak. A Maidunból elindult Ragnall hűsége pedig vészesen meginog, amikor találkozik Róma lenyűgöző hadvezérével, Julius Caesarral.

Háború közeleg… De vajon ki fizeti meg az árát?

Hirdetés