A_Nagy_Levin P értékelése


A_Nagy_Levin P>!
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Kard és boszorkányság megalkuvás nélkül.
Ez mindent elmond erről a szövegről, és egyúttal azt is jelzi, hogy szépen illeszkedik Conan történeteibe és a Conan-hangulatba. Az első felének rajzstílusa nekem jobban tetszett, felidézte a régi Rahan és Tarao élményeket is, a másodikban egy-egy mozzanat ragadott meg, egy-egy kép, a rajzok inkább karikatúrának tetszettek néha.
Az „ifjú Conan szenvedései” nagyon szép ívet adnak és elfogadhatóan simulnak be az ismert történetek közé. A második rész (Hyperborea) kapcsán felderengtek bennem a kiskamaszként olvasott Tarzan-történetek is. És ez a sok élmény, amit előhívott a kötet, jól mutatja, mennyire stimmel a kiadvány a kard és boszorkányság stílusban. Azt érzem, hogy inkább érett olvasóknak lehet odaadni (a képiség nagyon erős, és rémítő lehet), a Conan gyermekkorát bemutató történet ellenére nem alkalmas arra, hogy bevezetőként szolgáljon a Conan-kánonba, hacsak nem azoknak, akiknek már van felkészültségük Conanból (meg talán némi tapasztalatuk úgy általában a világról). Fantasyrajongóként pedig azt mondom, kérek még ebből a típusú történetből, ami valamivel hosszabb ívet ad Conannak, mint amire a fekete-fehér képregények (kiadványi, műfaji sajátosságú) epizodikussága képes.


Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Conan, ahogy még soha sem olvastad!

Kurt Busiek író és Greg Ruth rajzoló formabontó újszerűséggel ábrázolják a barbár hős fiatalkorának történetét, elkísérik születésének helyszínétől, a véráztatta kimmériai csatatértől egészen a sorsdöntő venariumi ütközetig, ahol nevet szerzett magának. Ebben az epizódokra tagolt, mégis eposzi ívű történetben az alkotók képességük legjavát nyújtva mutatják be az ifjú Conan korai hódításait – a szónak mind hadászati, mind szerelmi értelmében.

Az ezt követő, Cary Nord illusztrálta kalandos, vad történetben a már felnőtt Conant követhetjük, ahogy kalandokat keresve gyilkos vánok ellen harcol, a Fagyóriás lányával találkozik, vagy épp rabszolgasorsra juttatják Hyperborea varázslói. A Dark Horse kiadó kiugró sikerű sorozata Robert E. Howard teremtményét az író szellemiségéhez igazodva, mégis frissen és korszerűen formálja tovább.

A kötet tartalmazza a Conan: Born on the Battlefield és a Conan: Frost Giant’s Daughter and Other Stories gyűjteményeket.

Hirdetés